StoryEditor

V SR by malo byť výskumné centrum univerzity OSN

27.06.2007, 08:48
Autor:
SITASITA

Univerzita Organizácie Spojených národov má mať výskumné centrum na Slovensku. Vláda má dnes odsúhlasiť vznik výskumného a vzdelávacieho centra pre zdravé krajiny a ekosystémy, ktorá bude 15. pobočkou univerzity na svete. Ministerstvo školstva a ministerstvo financií majú za úlohu nájsť peniaze v štátnom rozpočte na jej zriadenie a fungovanie. Na budúci rok by malo ísť na centrum takmer 45 miliónov korún, v rokoch 2009 a 2010 po vyše 34 miliónov korún. Rezorty pôdohospodárstva a životného prostredia majú zabezpečiť vhodný podnájom. V novom centre by malo nájsť uplatnenie 20 výskumných pracovníkov. Zo začiatku by v ňom malo byť 10 až 20 doktorandov a postdoktorandov. Ich počet by mal postupne narastať. Predpokladá sa, že polovica z nich bude zo Slovenska. Centrum bude zisťovať, ako stabilizovať a zlepšiť zdravie krajiny a ekosystémy, ktoré sa poškodzujú ľudskou činnosťou. Vypracuje typológiu zdravej krajiny a ekosystémov či metodiky využívania a revitalizácie krajiny.
Mesto Jelšava by malo dostať bývalé kasárne. Ministerstvo obrany navrhuje prevod posádkového klubu armády, cvičiska a pozemkov pod mestskými domami. Ministerstvo obrany predkladá vláde aj návrh na dohodu o spolupráci s Gréckom vo vojenskom výskume a vývoji. Memorandum má umožniť spoluprácu pri získavaní a implementácii výsledkov spoločného výskumu, vývoja a modernizácii vojenskej techniky, ako aj výmene a poskytovaní odborných informácií, služieb a školení pre obsluhu zbraňových systémov. Spoluprácu navrhlo Slovensku Grécko. Jeho schváleniu predchádzal podpis dohody o ochrane vymieňaných utajovaných skutočností v júni 2005.
Vláda bude hovoriť aj o preberaní európskeho práva v oblasti životného prostredia. Európska komisia požiadala vo februári ministerstvo životného prostredia, aby Brusel informovalo, v akom stave je preberanie smerníc a dokedy ho chceme ukončiť vrátane finančného zabezpečenia ich uplatňovania. Požiadavka, aby SR vypracovala plán pre implementáciu environmentálneho acquis bola aj jednou z kľúčových pripomienok EK k Národnému strategickému referenčnému rámcu na roky 2007 -- 2013 (NSRR), ktorý určuje oblasti pre čerpanie eurofondov. SR musí smernice prevziať do roku 2015, keď sa skončí posledná výnimka.
Slovensko by malo mať aj nový protokol. Doteraz platil jednotný protokol z roku 1995, ktorý považuje ministerstvo zahraničných vecí za zastaraný. Vláde preto navrhuje vytvorenie flexibilného a jednoduchého jednotného protokolárneho rámca pri formálnych stykoch oficiálnych predstaviteľov Slovenskej republiky s ich zahraničnými partnermi. Pravidlá diplomatického protokolu sú nastavené na hlavu štátu, predsedu parlamentu, predsedu vlády a ministra zahraničných vecí, a od toho sa odvodzujú protokolárne pravidlá pre ostatných oficiálnych predstaviteľov štátu. Schválením návrhu pravidiel diplomatického protokolu v SR nevznikne jediný protokol, ktorý by centralizovane zabezpečoval výkon diplomatického protokolu pre všetkých ústavných činiteľov. Posilňuje pozíciu Diplomatického protokolu ministerstva zahraničných vecí ako hlavného gestora dodržiavania pravidiel.
Vláda sa bude zaoberať aj činnosťou zdravotných poisťovní, vývojom finančného trhu a zahraničného obchodu. Má rozhodnúť o prevode 34-percentného podielu spoločnosti Slovak Telekom (ST) z ministerstva dopravy na hospodárstvo po kritike EK, že Telekomunikačný úrad nie je dostatočne nezávislý. Ten je totiž financovaný z rozpočtu rezortu dopravy, ktorý je zároveň 34-percentným akcionárom ST. Kabinet určí aj priority lesného hospodárstva. Národný lesnícky program nadväzuje na program rozvoja vidieka. Definuje päť strategických cieľov lesného hospodárstva, ktorými sú podpora ekologického obhospodarovania lesov, zlepšovanie a ochrana životného prostredia, zlepšovanie kvality života, zvyšovanie dlhodobej konkurencieschopnosti a posilňovanie kooperácie, koordinácie a komunikácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:54