StoryEditor

FNsP Bratislava pracuje v normálnom režime

17.07.2007, 13:53
Autor:
SITASITA

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Bratislava pracuje v týchto horúcich dňoch v takmer normálnom režime. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa FNsP Bratislava Rút Geržová, skrátený pracovný čas na šesť hodín denne majú iba pracovníci administratívy. Pre nich platí v súčasnosti smernica vydaná riaditeľom Richardom Rašim, ktorá umožňuje skrátiť pracovnú dobu v prípade, ak teplota počas troch po sebe nasledujúcich dní dosahuje 36 a viac stupňov Celzia. Administratívny personál si pritom môže rozložiť pracovný čas do rannej i večernej zmeny. "Zdravotníckeho personálu sa tieto zmeny netýkajú, pracujú podľa rozpisu služieb, pretože sa treba neustále starať o pacientov. Každý má však možnosť dodržiavať pitný režim," povedala Geržová.
Ako ďalej uviedla, horúčavám je prispôsobená aj starostlivosť o pacientov. Podľa Geržovej dohliada zdravotnícky personál na to, aby mali k dispozícii dostatok tekutín a aby sa miestnosti dostatočne vetrali. Na izbách sú stiahnuté žalúzie, pacienti majú ventilátory a ľahké zakrytie. "Organizačné opatrenia sa dotkli aj operačných sál, v súčasnosti sa pracuje iba v operačke v Ružinove a uprednostňujú sa doobedňajšie hodiny. Sály sú však klimatizované, zníženie počtu operácií súvisí hlavne s dovolenkovým režimom," konštatovala Geržová.
Podľa nej by mali v tomto období ľudia dodržiavať predovšetkým pitný režim, odporúča sa vypiť denne aspoň tri až štyri litre tekutín. "Najlepšie je piť čistú vodu z vodovodu, tá je v Bratislave dokonca najčistejšia v rámci celého Slovenska. Môžu sa piť aj nesladené a teplé, nie však horúce čaje. Najmä ovocný, prípadne zelený," uviedla Geržová. Neodporúča sa piť vo veľkej miere minerálky, džúsy či sladené vody. "Voda by pritom mala byť letná, nie studená. Prehriaty organizmus môže totiž zažiť veľký šok. V tomto období sa nám tiež zvyšuje počet ochorení horných dýchacích ciest, zápaly hrdla či priedušiek," uviedla Geržová. Dodala, že ľudia by sa mali vyhýbať priamemu slnku, z domu vychádzať iba s pokrývkou hlavy a v ľahkom oblečení z prírodných materiálov. Umelohmotné látky sa neodporúčajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:13