StoryEditor

Paška: Problém je v tom, že druhá strana to nevidí ako problém

20.11.2007, 14:13
Autor:
TASRTASR
Podstatou terajšieho sporu koaličných strán v kauze Slovenského pozemkového fondu (SPF) a ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu je podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku odlišný pohľad ĽS-HZDS a Smeru-SD na celý prípad.

"Problém tkvie v tom, že druhá strana to nevidí ako problém. Myslím si, že ak sa prizná miera zodpovednosti a problém sa zadefinuje, tak sa bude hľadať aj riešenie," povedal dnes novinárom Paška. Vzťahy v koalícii považuje predseda parlamentu napriek všetkému za stabilné. "Zatiaľ tým, že došlo len k prerušeniu rokovania, ktoré bude určite pokračovať, odpoviem vám pokojne, že zatiaľ je stabilná," konštatoval na margo koalície vládnych strán. Koaličných partnerov SNS a ĽS-HZDS vníma ako dôveryhodných. "Všetci partneri, s ktorými sme išli do vlády, sú dôveryhodní, preto sme s nimi išli do vlády," spresnil.

Predseda parlamentu nekonkretizoval, či by Jureňa mal odstúpiť z funkcie, respektíve či má jeho dôveru. "Každý minister má zodpovednosť za svoj rezort obsahovo, ale aj politicky. A zdá sa, že tá politická zodpovednosť na ministra v tomto prípade aj smeruje, ale toto je otázka hlavne na vládu," povedal. Nateraz Paška vylúčil prípadné prestupy poslancov medzi koaličnými stranami, respektíve možnú vládu Smeru-SD s časťou poslancov, ktorí by odišli z ĽS-HZDS. "Chcem vás ubezpečiť, že u nás to tak nefunguje," konštatoval predseda NR SR na margo minulého volebného obdobia a mnohých prestupov zákonodarcov medzi jednotlivými poslaneckými klubmi. Zloženie poslaneckých klubov vládnych strán je podľa neho jasne zadefinované.
Predseda parlamentu nevie, kedy sa obnoví zasadnutie prerušenej Koaličnej rady.

Lídri vládnych strán Robert Fico, Ján Slota a Vladimír Mečiar v pondelok 19. novembra po takmer hodine a pol rokovania nečakane prerušili Koaličnú radu na neurčito. Premiér po stretnutí odišiel bez toho, aby podal akékoľvek vyhlásenie médiám. Vyjadrovať sa nechcela ani hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová. Hovorkyňa ĽS-HZDS Katarína Belická dodala, že k žiadnemu konkrétnemu výsledku neprišlo, ale diskutovalo sa aj o porušení koaličnej dohody v súvislosti so situáciou v SPF.

Minister pôdohospodárstva Jureňa po rokovaní povedal, že sa na svojom poste cíti isto a myslí si, že má aj naďalej dôveru premiéra Fica. Dodal, že predseda vlády je váhavý k jeho činnosti šéfa rezortu pôdohospodárstva, ale zatiaľ sa na rokovaní nevyjadril, či má zo svojej funkcie odísť. Jureňa predpokladá, že si koalícia sadne za spoločný stôl ešte tento týždeň. ĽS-HZDS je podľa neho rozhodnuté, že ho z funkcie nestiahne, a ak na tom bude Fico trvať, príde ku koaličnej kríze.

Odchod Branislava Brízu z postu námestníka SPF vníma ako pozitívny krok k upokojeniu politického napätia. Zároveň je presvedčený, že konanie Brízu bolo v súlade so zákonom. Dá sa ale podľa neho očakávať, že nezostane ani v správnej rade. Generálneho riaditeľa SPF Miloslava Šebeka požiadal Jureňa o vypracovanie odpočtu svojej činnosti. Ten má predložiť do konca tohto mesiaca.

Kauza okolo pozemkov prepukla po tom, ako denník Sme zverejnil informáciu, že pôdu reštituentov, ktorú získali od SPF, odkúpila firma blízka ĽS-HZDS za 13 miliónov korún. Pôda vo Vysokých Tatrách s rozlohou okolo milión štorcových metrov má údajne hodnotu až 1,5 miliardy Sk.

Fico označil zmluvy, ktoré podpísal námestník SPF Branislav Bríza, nominant ĽS-HZDS, v čase, keď zastupoval jeho generálneho riaditeľa, za škandalózne. Zároveň od ministra Jureňu požadoval okamžité Brízovo odvolanie, v opačnom prípade stratí jeho dôveru. Líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar na to reagoval slovami, že hnutie potom zase vysloví nedôveru premiérovi. Predseda vlády zdôraznil, že Smer-SD nebude rešpektovať žiadne hrozby, pričom vyvodenie personálnej, politickej a právnej zodpovednosti za škandál spôsobený Brízom považuje za principiálnu vec, aj keby to malo viesť k rozpadu vládnej koalície.

Bríza odstúpil zo svojej funkcie 15. novembra, zostal však v správnej rade pozemkového fondu. Zároveň informoval, že na Šebeka (Smer-SD) podáva trestné oznámenie. Podozrieval ho, že neoprávnene používal služobné vozidlo a pokúsil sa to zamaskovať nezákonným spôsobom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 06:01