StoryEditor

Slovensko ešte nepožiadalo Nemecko o vydanie Nižňanského

13.07.2007, 14:23
Autor:
TASRTASR

Krajský súd v Banskej Bystrici doteraz nepožiadal nemecké orgány o vydanie bývalého veliteľa protipartizánskej jednotky Edelweiss a údajného vojnového zločinca, v súčasnosti už 90-ročného Ladislava Nižňanského.
"Príslušný sudca študuje a analyzuje dostupné materiály k tomuto prípadu. Ide o zložitú kauzu," povedala dnes pre TASR hovorkyňa súdu Silvia Rúfusová. Nevedela spresniť, kedy teda Slovensko oficiálne požiada Nemecko o vydanie Nižňanského.
Krajský súd v Banskej Bystrici v polovici apríla tohto roku uviedol, že požiada o vydanie údajného nacistického vojnového zločinca Nižňanského z Nemecka. Rozsudok, ktorým Nižňanského odsúdil slovenský súd na doživotný trest, totiž nadobudol právoplatnosť, keď Najvyšší súd zamietol sťažnosť Nižňanského obhajcu proti spôsobu vykonania trestu. "Krajský súd preto podnikne kroky na vydanie Nižňanského z Nemecka," povedala v apríli hovorkyňa súdu Rúfusová. V bývalom Československu odsúdili Nižňanského za vraždenie civilistov počas druhej svetovej vojny ešte v roku 1962 na trest smrti.
Vydanie Nižňanského z Nemecka na Slovensko by bolo za určitých okolností predsa len možné. Nemecko do roku 2000 podľa článku 16 ústavy nevydávalo vôbec svojich občanov. Po tomto roku a po zmene ústavy platí dodatok, keď je vydanie nemeckého občana, ale len do krajín EÚ a pred medzinárodné súdne tribunály, ako je napríklad súd pre zločiny v bývalej Juhoslávii, predsa len možné, a to za splnenia určitých viacerých predpokladov. Nie je však jasné aj vzhľadom na vek a zdravotný stav Nižňanského, či sa to bude týkať aj jeho konkrétneho prípadu.
Jedným z predpokladov podľa bavorských justičných zdrojov je aj vydanie európskeho zatykača. Prípadnú žiadosť slovenskej strany by malo najprv posudzovať spolkové ministerstvo v Berlíne a následne aj bavorské krajinské štátne ministerstvo v Mníchove a ďalšie orgány.
Nižňanský sa podľa súdov dopustil masakrov v obciach Ostrý Grúň, Kľak, Prochoť, Kšinná či Lubina ako veliteľ protipartizánskej jednotky Edelweiss na sklonku druhej svetovej vojny. V roku 1962 ho súd v Bystrici za jeho činy odsúdil na trest smrti. Trest minulý rok súd formálne zmenil na doživotie, keďže na Slovensku bol po páde komunizmu trest smrti zakázaný. V Nemecku, naopak, Krajinský súd v Mníchove pod vedením sudcu Manfreda Götzla koncom decembra 2005 Nižňanského spod obžaloby oslobodil a proces v bývalom komunistickom Československu spochybnil - podľa súdu totiž mohol byť zmanipulovaný.
Bývalý kapitán a veliteľ Edelweissu, ktorý má dnes takmer 90 rokov, dostal nemecké občianstvo v roku 1996.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:02