StoryEditor

Fico: Vláda SR nebude rešpektovať žiadne spochybňovanie SNP

30.08.2007, 09:34
Autor:
TASRTASR

láda SR nebude rešpektovať žiadne spochybňovanie Slovenského národného povstania (SNP) a urobí všetko pre to, aby sa o ňom ľudia dozvedeli čo najviac. Po pietnom akte položenia vencov k Pamätníku 1. čsl. partizánskej brigády J. Žižku v Makove pri príležitosti 63. výročia SNP to povedal predseda vlády SR Robert Fico.
Na margo spochybňovania SNP Fico ďalej skonštatoval: "My sme asi jediný národ v Európe, ktorý vymazáva ľudí z našich vlastných dejín. Hovorme o tom, kto bol v roku 1944 pri SNP. Prečo sa bojíme povedať, že tam bol Schmidke, Husák, ale že tam boli aj ľudia, ktorí nemali takéto ľavicové zmýšľanie. Preto takýmto ľuďom, ktorí len robia zle odkazujem, nech sa buď zobudia, alebo nech dajú pokoj."
Oslavy SNP dostávajú podľa premiéra podobu a formát, aký si naozaj zaslúžia. "Je to mimoriadne dôležitá udalosť určujúca naše dejiny a vláda SR sa k SNP takto aj stavia. V oslavách pokračujeme ďalej. A či budem alebo nebudem vo funkcii, je to sviatok, s ktorým som bezprostredne spätý, tak sa ho vždy budem zúčastňovať. Na akej úrovni, to už budú určovať okolnosti a nie ja," uviedol Fico.
V príhovore pri pamätníku na hranici medzi Slovenskom a Českou republikou Fico vyzdvihol najmä pomoc ľudí zo susedného Česka, ale pripomenul, že počas SNP po boku Slovákov bojovali aj Rusi, Američania, Francúzi, Srbi či Chorváti. Spomenul aj francúzskych veteránov, ktorí sa pravidelne vracajú na vrch Zvonica pri Strečne k pamätníku francúzskych partizánov, pretože Slovensko považujú za svoju druhú vlasť.
Na pietnom akte pri Pamätníku 1. čsl. partizánskej brigády J. Žižku sa zúčastnila aj podpredsedníčka Národnej rady SR Anna Belousovová, minister vnútra Robert Kaliňák, minister obrany František Kašický, predstavitelia štátnej správy a samosprávy i hostia z Českej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 13:16