StoryEditor

Paška: Úroveň politickej kultúry v NR SR je z politologického pohľadu vyššia

01.07.2007, 15:51
Autor:
TASRTASR

Úroveň politickej kultúry terajšieho parlamentu je z politologického pohľadu ďaleko vyššia, ako to bolo v minulom období za vlády Mikuláša Dzurindu, myslí si predseda Národnej rady SR Pavol Paška.
"Nie sú tu negatívne prejavy, ktorými sme boli svedkami počas vládnutia bývalej vládnej garnitúry, a to predovšetkým častokrát veľmi nepochopiteľné postoje a prestupovanie poslancov z klubu do klubu," povedal dnes Paška v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Domnieva sa, že na tragickej úrovni nie je ani spôsob komunikácie v parlamente. Aj keď opozícia kritizuje koaličné strany za spôsob práce v NR SR, podľa Pašku ani opozičné subjekty nepostupujú vždy "v bielych rukavičkách". Niektorí poslanci, najmä z SDKÚ-DS, pritom už podľa neho prekročili hranicu korektného politického súboja svojimi výrokmi na hranici osobným urážok.
"Vytvorila sa akási hystéria z toho, že práve z dôvodu, že sa cítili dotknutí nielen niektorí kolegovia, ale aj niektoré orgány, ústavné orgány, sa využil inštitút, ktorý v žiadnom prípade nie je ani stíhaním, ani ničím iným," konštatoval Paška na margo disciplinárneho konania Mandátového a imunitného výboru NR SR voči dvom poslancom za SDKÚ-DS za ich výroky prednesené v pléne. Predseda parlamentu to v žiadnom prípade nepovažuje za obmedzovanie slobody prejavu, podľa neho ide o legitímny priestor, kde by si strany mali vysvetliť hranicu korektnosti, resp. nekorektnosti.
Poslanec za SDKÚ-DS Štefan Kužma pri rozprave k otázke štatútu Kosova 27. marca uviedol na adresu výrokov členov Smeru-SD: "V Srbsku sa páchali genocídy, bolo tam mučenie, bolo tam znásilňovanie. Postaviť sa proti tomu bolo presne rovnakou povinnosťou demokratov, ako postaviť sa proti hitlerovskému režimu. Odsúdenie práve zastavenia týchto zločinov je rovnakým odsúdením, ako keby ste dnes odsudzovali tých, ktorí bojovali proti Hitlerovi."
Poslanec za SDKÚ-DS Martin Pado 17. mája takto kritizoval novelu zákona o Policajnom zbore: "Novela zákona o Policajnom zbore vracala túto krajinu do obdobia tvrdého boľševizmu, násilnej kolektivizácie, vyvlastňovania a znárodňovania, čo je mimochodom asi spoločná črta všetkých nominantov vlády za stranu Smer, a políciu špeciálne do dôb neslávne známeho Beriju a KGB."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 00:54