StoryEditor

F1: Podľa prieskumu chcú fanúšikovia viac pretekov, tímov a najmä predbiehaní

08.07.2005, 15:14
Autor:
TASRTASR

Podľa prieskumu, ktorý zverejnila Medzinárodná automobilová federácia (FIA), chcú fanúšikovia F1 vidieť počas sezóny viac pretekov i tímov a najmä vyšší počet predbiehacích manévrov.
Ankety sa zúčastnilo 93.000 ľudí zo 180 krajín a 84 percent z nich chce počas sezóny vidieť minimálne 18 podujatí. Nárast na aspoň 21 pretekov by privítalo 28 percent opýtaných a 53 percent nesúhlasí s názorom, že v súčasnom kalendári je veľa Veľkých cien. Tieto výsledky sú v kontraste s požiadavkami tímov, ktoré chcú skresať tohtoročný kalendár s 19 podujatiami. Predbežný plán na rok 2006 ráta s nárastom ešte o jednu Veľkú cenu.
Desať súperiacich tímov je podľa väčšiny účastníkov ankety veľmi málo, keď 69 percent z nich by privítalo zvýšenie ich počtu. Najväčšia zhoda bola v otázke predbiehacích manévrov, ktorých je podľa 94 percent príliš málo.
Prieskum ukázal i zaujímavý paradox. Aj keď sa fanúšikom najviac páčia tradičné podujatia v Európe, 69 percent je za rozširovanie efjednotky do ďalších krajín. Najpopulárnejším okruhom je Monako a belgické Spa, keď 55 resp. 53 percent účastíkov uviedlo, že by pri ich vyradení stratili záujem o efjednotku. Tretiu priečku obsadilo Silverstone (49), kde sa cez víkend uskutoční britská VC. Do najpopulárnejšej päťky sa dostali ešte talianska Monza (43) a japonská Suzuka (38). Najmenej populárne sú Šanghaj (14), Bahrajn (15), VC Maďarska (17) a Sepang (18). Do prieskumu nebola zaradená VC Turecka, ktorá bude mať v tomto roku premiéru.
"Fanúšikovia z celého sveta sa zhodli, že v horizonte piatich rokov je najväčšou výzvou pre F1 udržať dramatickosť pretekov," povedal šéf FIA Max Mosley. "Väčšina chce, aby sa kládol väčší dôraz na schopnosti jazdcov a menej na techniku. Z výsledkov je zrejmé aj to, že fanúšikovia nie sú spokojní so súčasným systémom kvalifikácie." Za návrat k staršiemu modelu, kde by počas hodiny mali jazdci možnosť odjazdiť určitý počet kôl, sa vyslovilo až 70 účastníkov ankety.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 14:43