StoryEditor

Hokej: Hossu teší obhajoba prvenstva, vybral 10 hráčov na 8 miest pre ZOH

19.12.2005, 07:03
Autor:
TASRTASR

Slovenským hokejistom sa na turnaji Loto Cup podarilo obhájiť vlaňajšie prvenstvo, keď z troch zápasov na turnaji dva vyhrali a iba úvodné chaotické stretnutie proti Lotyšsku sa po rozhodnutí direktoriátu nakoniec skončilo remízou 3:3. Pozitívom účinkovania na piešťanskom podujatí bola pevná obrana a nula na konte brankára Jána Lašáka v dueli so Švajčiarskom (1:0), negatívnou stránkou sa ukázala byť v niektorých momentoch slabšia koncentrovanosť a strata pohodlného náskoku v súbojoch s Lotyšmi a Kanadou (6:4). S celkovým vystúpením svojich zverencov však vyjadril šéftréner František Hossa spokojnosť.
"Som rád, že sme obhájili prvenstvo. Vývoj turnaja pritom nebol pre nás dobrý, myslím si však, že sme ho zvládli," povedal tréner Hossa. Pred záverečným zápasom s javorovými listami stačilo domácim na celkový triumf akékoľvek víťazstvo. To sa im napokon aj podarilo, no spôsob, akým premrhali jasné vedenie 4:0, sa Hossovi nie veľmi páčil: "Nie je príjemné, keď dostaneme gól pri vlastnej presilovke na začiatku tretej tretiny. Tá psychika už potom hrá svoju rolu. Naše chyby boli úplne zbytočné," vyjadril sa reprezentačný kouč k nedostatkom v defenzívnej činnosti. "V ofenzíve sme to zasa trochu preháňali v šanciach a zbytočne sme si niekedy nahrávali na pätníku. Hráčom som to potom vytýkal. Mrzeli ma aj niektoré góly, ktoré sme inkasovali po hlúpych chybách," dodal Hossa.
Útočník Severstaľu Čerepovec Radovan Somík patril na piešťanskom turnaji k lídrom slovenského tímu. "Splnili sme cieľ, s ktorým sme sem prišli," konštatoval krídelník, ktorý od nedávneho zranenia dolnej čeluste počas bojov v ruskej superlige nosí na tvári ochranný kryt. "Zápasy mali dobrú úroveň, pritom to bol náročný turnaj, keďže sa hrali tri zápasy za tri dni. Turnaj splnil naše očakávania, som spokojný i so svojím výkonom, i keď vždy to môže byť lepšie," povedal Somík.
S chorobou bojoval na turnaji brankár Karol Križan. "Necítil som sa úplne najlepšie. Som rád, že som to vôbec vydržal fyzicky, lebo som bol po chorobe, ktorý som chytil vo Švédsku. Dva týždne som mal nepreležanú chrípku. Nechcem sa vyhovárať, ale mal som to ho plné zuby. Ešte že sme turnaj vyhrali...," vydýchol si gólman švédskeho MoDo, ktorý odchytal prvý a posledný duel.
Loto Cup bol pre hráčov pôsobiacich v Európe poslednou príležitosťou, aby presvedčili reprezentačného trénera o ich štarte na februárových zimných olympijských hrách v Turíne. Konečnú 23-člennú nomináciu musí Hossa nahlásiť do 22. decembra. "Počet hráčov z Európy bude určite zaujímavý. Z hokejistov, ktorí sa predstavili na turnaji v Piešťanoch, bojujú teraz desiati o osem olympijských miesteniek," vyhlásil Hossa, ktorý na turnaji hľadal najmä vhodné typy obrancov a centrov.
Otázka brankárov na olympijskom turnaji zostáva otvorená. Na konečnom zozname budú figurovať traja. "Na turnaji chytali Ján Lašák a Karol Križan. Uvidíme, ako bude prebiehať nasadzovanie Petra Budaja v NHL. V hlavách to už však mám približne ujasnené," uzavrel tréner Hossa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 03:56