StoryEditor

Ideál diabetológa kontra realita diabetika

10.07.2009, 08:48
Autor:
(dia)(dia)
Beriete svojho diabetológa, jeho rady a odporúčania vážne? Stravujete sa pravidelne a prinútite sa aj k fyzickej činnosti? Alebo, naopak, raňajkujete, len keď stíhate, obed zhltnete narýchlo a na večeru si doprajete zo všetkého?

Beriete svojho diabetológa, jeho rady a odporúčania vážne? Stravujete sa pravidelne a prinútite sa aj k fyzickej činnosti? Alebo, naopak, raňajkujete, len keď stíhate, obed zhltnete narýchlo a na večeru si doprajete zo všetkého?

IDEÁL

Diabetologička MUDr. Eva Rajecová z Nemocnice v Podunajských Biskupiciach nám porozprávala, čo od svojich pacientov vyžaduje ona, a ako by mal vyzerať ideálny deň cukrovkára.

Máte diabetes 2. typu a nadváhu? Ak áno, MUDr. E. Rajecová radí, aby ste si hladinu krvného cukru merali 2 až 3-krát do týždňa. Pokiaľ sú vaše hodnoty horšie, merajte si ho častejšie, predovšetkým 2 hodiny po jedle. „Svojim pacientom odporúčam, aby si urobili denný profil. Buď si merania glykémie rozdelia na ráno, obed a večer alebo na jednotlivé dni - prvý deň po raňajkách, druhý po obede a na tretí po večeri.“

Bez raňajok to nejde

Hneď, ako sa preberiete zo sladkého spánku, by ste mali mať na pamäti, že z domu neodídete bez raňajok. Nezabúdajte na to najmä ak užívate tabletky alebo si picháte inzulín. Väčšina z vás odchádza do práce, poniektorí zostávate doma a staráte sa o domácnosť. Ak neviete bez jedla vydržať až do obeda, siahnite naozaj len po ovocí.

Obed a prechádzka musí byť

„Obed by mal byť takisto samozrejmosťou. Ideálny čas je od 12. do 13. hodiny alebo od 12,30 do 13,30 hodiny,“ odporúča diabetologička. „Popoludní môžete zjesť niečo ľahké a do 18. hodiny by mala byť večera. A opäť nezabudnúť na lieky.“ Ideál je, kým si zasadnete k televízoru, aby ste sa išli aspoň prejsť. „Trvám na tom, aby si aj starší ľudia minimálne trikrát do týždňa vybrali nejaký okruh. Tí, čo nepracujú, nech idú popoludní, tí, čo prídu z práce – večer.“ Tvrdíte, že nevládzete? Nevadí. Od lavičky k lavičke to určite s oddychom zvládnete. Kde sa dá ísť po vlastných, choďte!

Mám na niečo chuť

Túto vetu pozná snáď každý z vás. Slinky sa vám zbiehajú najmä po večeri, snoríte po skrinkách a hľadáte niečo pod zub. Váš diabetológ by tým asi nebol veľmi nadšený. Keď už neviete vydržať, dajte si jogurt, nesladené müsli alebo ovocie. Sušené je ideálne, pretože obsahuje veľa vlákniny. Ak ste aj napriek tomu neoklamali svoj žalúdok, doktorka E. Rajecová odporúča syr a vlašské orechy alebo šalát s trochou olivového oleja. Je to ľahké jedlo, po ktorom si nemusíte merať glykémiu.

REALITA

Aká je realita?

Neraňajkujem, neobedujem, jem jedenkrát za deň, a to večer. To je prípad väčšiny zamestnaných. Vy, ktorí ste doma alebo na dôchodku, u vás to prevažne vyzerá asi takto – jem počas celého dňa a s každým, kto príde domov, si niečo dám. Najväčší objem jedla zjem večer pri televízii a veľakrát sa mi stane, že ma to ťahá ešte aj do chladničky. „Pacienti často priznajú, že si dajú aj sladkosti,“ hovorí E. Rajecová.

Zásady, ktoré by ste si mali vziať k srdcu:

● V žiadnom prípade nejedzte krémové zákusky.

● Keď už túžite po koláčiku, tak iba na raňajky a len vtedy, keď ste si vedomí toho, že budete počas dňa veľa pracovať.

● Uvedomte si, že ak sa chcete cítiť dobre a túžite aj schudnúť, výdaj energie musí byť väčší ako príjem. Preto sa hýbte, prechádzajte sa, stretávajte sa s kamarátkami a kontrolujte, čo a kedy dávate do úst.

„Stáva sa, že zamestnaní diabetici raňajkujú, ale k ďalšiemu jedlu sa dostanú až okolo 16. hodiny. Vtedy prispôsobujem liečbu ich režimu. Rovnako aj ľuďom, ktorí trpia nespavosťou a potom ráno vstávajú až o 10. alebo 11. hodine,“ hovorí E. Rajecová.

Vzorový príklad

Pavol Hlubina (53), diabetik 2. typu

RÁNO

„Môj deň začína vstávaním o pol siedmej a potrebujem približne trištvrte hodinu, aby som sa vychystal do práce. Ráno sa najesť je pre diabetika základ a ja to dodržiavam. Raňajkujem najmä müsli a ovocie. Kedysi som sa vozil do práce autom, ale po rade mojej diabetologičky už dlhší čas chodievam pešo. Je to pre moje zdravie veľmi prospešné, váha aj hodnoty cukru sa mi znížili a cítim sa oveľa lepšie,“ rozpráva pán Hlubina.

Diabetikom je najmenej 10 rokov, ale predtým zdravému životného štýlu nevenoval pozornosť. Až keď mu pri zdravotných prehliadkach zistili zvýšený krvný tlak a cholesterol, cukor mu stúpol na 13 mmol/l, vtedy začal pre svoje zdravie niečo robiť. Vďaka zmene štýlu života sa mu cukor výrazne zlepšil.“

Schudol sedem kilogramov

Pavol schudol sedem kilogramov a okrem chôdze chodieva s manželkou cez víkendy bicyklovať. „Je dôležité, aby mal človek pri tomto športe partnera, aj kvôli bezpečnosti.“ Športovanie v telocvični ho nikdy nebavilo, zato aktívny šport v prírode je pre Pavla oveľa zaujímavejší. V zime sa napríklad venuje lyžovaniu. „Moja práca je sedavá pri počítači a niekedy v nej strávim 10 až 12 hodín, takže telo si šport priam vyžaduje.“

Zdravé jedlo, prechádzka a dobrý spánok

OBED

Pavol obeduje pravidelne o pol dvanástej. Niekedy mu manželka pripraví diétne jedlo alebo sa jednoducho stravuje v práci. „Náš zamestnávateľ, našťastie, zabezpečuje taký výber stravy, ktorý je pre diabetika vhodný. Pred odchodom z roboty zjem ovocie, aby som pri chôdzi domov nezostal hladný.“

VEČER

Na večeru si dá opäť niečo ľahké v podobe šalátovej misy so strúhaným syrom alebo jogurt s ovocím. Potom si zvyčajne na hodinu vyjde s manželkou do mesta a v lete pracujú v záhradke, v ktorej si pestujú čerstvú zeleninku. „V posteli sa snažím byť okolo jedenástej, pretože dobrý spánok má pre diabetikov obrovský význam. Zlepšeniu svojej diagnózy sa venujem najmä prostredníctvom zvýšenia pohybu a upravenia stravy, čo dokonale funguje. Desia ma totiž rôzne komplikácie, ktoré sa môžu v budúcnosti vyskytnúť, preto svojmu zdraviu venujem zvýšenú pozornosť,“ poznamenal na záver.

Stále hladná

Oľga Haršányiová (61), diabetička 2. typu

RÁNO

Pani Oľga vstáva každé ráno už o štvrtej, pretože sa musí dostaviť do práce, ktorú má na polovičný úväzok. „Vôbec neraňajkujem, v práci si o 5,15 dám kávu a najem sa až po príchode domov okolo 9. hodiny. Väčšinou si po ceste kúpim tmavé pečivo, aj to len preto, že ho mám rada, a syr. Ja však priebežne počas dňa dosť jem. Keď varím, stále musím „dzobať“."

OBED

„Obedujem pravidelne o 13. hodine, avšak nie to, čo navarím, ale zväčša si dám opäť syr a zeleninu."

POPOLUDNIE A VEČER

„Celé poobedie vyjedám ovocie, zvlášť v lete a až o 20. hodine mám večeru, jem však zase len suché. No a potom musím mať sladké. Som absolútne nedisciplinovaná,“ hovorí Oľga. Lekárka jej chcela na zvýšený cukor predpísať tabletky, no Oľga odmietla. „Nemám až taký vysoký cukor, od 7 do maximálne 10 mmol/l. Hýbem sa celý deň, nevydržím sedieť, lebo vtedy ma bolia nohy,“ smeje sa Oľga. Lekárka jej odporúčala diétu, no tú sa jej nedarí dodržiavať. „Jem stále, keď mám chuť. Veľa pečiem pre deti a manžela a ja zjem z toho tretinu. Asi by som sa kontrolovala až vtedy, keby ma niečo bolelo. Lenže ja nie som vôbec unavená a ani pri krvnom tlaku 240/125 som sa necítila zle a hlava ma nebolí celý rok.“ Cukrovku Oľge diagnostikovali v roku 1996 a odvtedy chodí pravidelne na kontroly. „Jedine v tých kontrolách som poriadna,“ hovorí Oľga.

Nabitý program

Kika Lorinzová (23), diabetička 1. typu

RÁNO

Kika obyčajne vstáva okolo pol siedmej. Hneď po zobudení zisťuje stav svojho cukru a podľa toho sa rozhodne, či sa naraňajkuje alebo nie. „Mám inzulínovú pumpu, takže si to môžem dovoliť. V práci musím byť o ôsmej, a ak sa nestihnem najesť doma, urobím tak v práci,“ opisuje Kika. Na raňajky si dopraje väčšinou grahamový rožok s bielym jogurtom alebo z kukuričných lupienok s mliekom. OBED Čas medzi 11,30 až 12,00 má Kika vyhradený na obed. Pred tým si však podľa toho, ako sa cíti, odmeria glykémiu. „Snažím sa jesť šalát s prílohou, prípadne s mäsom, málokedy kombinujem všetko dokopy.“

POPOLUDNIE

O piatej Kika odchádza z práce, no jej kroky nemieria domov. „Väčšinou sa zdržím v autoškole, škole alebo niečo povybavujem."

VEČER

Domov prichádzam až okolo ôsmej, pol deviatej a až vtedy si odmeriam glykémiu a dám si celozrnný rožok alebo knäckebrot so zeleninou.“ Každý večer však Kika trávi inak. Buď sedí nad knižkami alebo sa stretne s kolegyňami a do postele sa dostane v čase od 23. do 3. hodiny ráno. Na šport Kike zostáva čas len počas víkendov, ktoré trávi buď na korčuliach alebo plávaním.

Výlety s priateľom a vnúčatami

Verona Horváthová (51), diabetička 2. typu

RÁNO

Ak nemá pani Veronika počas pracovného týždňa rannú prácu, zvykne vstávať okolo šiestej. Žiaľ, prvá vec, ktorá by sa u diabetika nemala vyskytnúť, je cigareta. Veronika jej neodolá a ešte pred odchodom do práce si uvarí bezkofeinovú kávu. „Nikdy som nebola zvyknutá raňajkovať, ale po príchode do práce o 8. hodine zjem biely jogurt a kúsok chleba. V sobotu a nedeľu sa mi ale darí raňajkovať pravidelne.“ Veronika má sedavé zamestnanie, venuje sa účtovníctvu a administratíve a veľakrát sa stáva, že z práce odchádza aj po 17. hodine.

OBED

Čas na obed si však vždy nájde. „Obedujem v reštaurácii presne medzi pol dvanástou a dvanástou. Väčšinou si objednám dusené kuracie prsia alebo iné mäso na prírodno s prílohou. Odkedy mám diabetes, snažím sa jesť menej tukové jedlá a všetko vyprážané zo svojho jedálnička vyradiť. Ako olovrant si so sebou nosím ovocie, väčšinou jablko alebo popíjam rajčinovú šťavu."

VEČER

Večera, ktorú si dá Veronika po príchode z práce, spočíva najmä v bielom jogurte, jabĺčku alebo müsli. Vďaka menším porciám dokonca schudla kilo a pol.

Plávanie je jej predsavzatie

Do práce sa však Veronika vozí autom alebo využíva služby MHD. Pohybu má teda pomenej. Jeden víkendový deň si predsa len vyčlenila a s priateľom alebo vnúčatami chodieva do prírody alebo ZOO. „Naše výlety by som charakterizovala ako menšiu turistiku a naozaj som sa začala cítiť lepšie. Bývam pri jazere, takže keď bude teplo, budem chodiť plávať – to je jedno z mojich predsavzatí. Chcela by som schudnúť, ale nedržím žiadnu špeciálnu diétu. Vyvarujem sa jedine bielemu pečivu, cestovinám a veľkým prílohám.“ Raz alebo dvakrát do týždňa zájde Veronika za vnúčatkami, s ktorými sa prechádza alebo sa hrajú. „S priateľom takisto chodievam na prechádzky alebo nakupovať a po večeroch zvyknem robiť druhú prácu. Dnes sa však už mnohé veci po technickej stránke zdokonalili, to mi uľahčuje život a šetria čas.“

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 11:24