Vďaka trom cieľom si diabetik môže vylepšiť celkovú kvalitu života.Shutterstock
StoryEditor

TRI ciele pre lepší život s cukrovkou

21.05.2022, 08:00

Strážte koncentráciu glukózy, predchádzajte hypoglykémiám a znížte výkyvy hladín cukru.

Základom liečby cukrovky je znižovať hodnotu koncentrácie glukózy v krvi. Mnoho odborníkov však upozorňuje, že to nestačí. Takzvaný „trojuholník diabetickej starostlivosti“ je metóda, v rámci ktorej sa sústredíte na tri ciele.

Od svojho lekára najskôr poznáte pojem „glykovaný hemoglobín“ alebo tiež HbA1c. Jeho hodnota odráža priemernú hodnotu glykémie, teda koncentrácie glukózy v krvi, za posledných deväťdesiat dní. Je to dôležitý ukazovateľ, pomocou ktorého môžu diabetici glykémiu ľahšie kontrolovať a cukrovku tak lepšie kompenzovať. Výskumy však ukazujú, že pre ešte lepšie výsledky je dobré zamerať sa aj na ďalšie faktory.

Trojuholník diabetickej starostlivosti

Má tri ciele, vďaka ktorým sa diabetik môže dlhodobo starať o svoje zdravie a zlepšiť si celkovú kvalitu života.

1. Lepšia kontrola glukózy (podľa HbA1c)

Tieto hodnoty by ste mali kontrolovať s pomocou diabetológa, v súlade s jeho odporúčaniami a s osobnými cieľmi, ktoré si spoločne stanovíte. S lekárom si napríklad môžete stanoviť ideálnu hladinu HbA1c.

Ciele sú v tomto ohľade individuálne, avšak u dospelých sa odporúča hladina do 45 mmol/l ako ideálna a hodnoty medzi 53 a 64 mmol/l ako vyhovujúce. U detí platí za vynikajúcu hodnotu do 49 mmol/l.

Aj keď hladina HbA1c môže byť u rôznych ľudí podobná, v rámci dňa sa glykémia môže vyvíjať u každého inak. Aj preto je také dôležité viesť si čo najpresnejšie záznamy. Časté meranie glykémie pomáha k tomu, aby ste mali stále prehľad a dosiahli dlhodobejšiu kontrolu nad diabetom.

2. Obmedzenie hypoglykémií

Hypoglykémie sú zákerným vedľajším účinkom inzulínovej liečby. Ide o situáciu, v ktorej koncentrácia glukózy v krvi klesne pod 3,5 mmol/l. Vždy je to závažný problém, ktorý môže vyústiť do kŕčov či do bezvedomia, dokonca je možná smrť. Môže prispievať k pádom s následnými úrazmi či k dopravným nehodám.

Cieľom je znížiť ich frekvenciu, aby ste sa vyhli komplikáciám počas bežného dňa (alebo aj noci) a uľavili telu od vyčerpania, ktoré pri hypoglykémii nastáva. Menej časté hypoglykémie podľa odborníkov znamenajú celkovo lepšiu kvalitu života.

3. Zníženie glykemickej variability

Znížiť takzvanú glykemickú variabilitu znamená znížiť výkyvy v hodnotách glykémie. Cieľom je predovšetkým zamedziť výrazným skokom, ktoré sa môžu objavovať pred jedlom, po jedle alebo ako reakcia na „prejedenú“ hypoglykémiu.

Pacienti s rovnakou hodnotou HbA1c môžu mať totiž podľa diabetológa docenta Emila Martinku úplne rozdielne hladiny glykémií v priebehu dňa, čo ovplyvňuje aj ich prognózu. „Rovnaká hladina HbA1c (napríklad 6,8 %) môže tak odrážať veľmi dobrú glykemickú kontrolu s glykémiami v priebehu dňa v rozsahu cca 4 – 8 mmol/l, ako aj zlú glykemickú kontrolu s veľmi častými hypoglykémiami a výraznými hyperglykémiami,“ vysvetľuje doc. Martinka z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Tieto výkyvy glykémie – glykemická variabilita, pokiaľ sú podľa neho nadmerné, znamenajú pre organizmus dokonca väčšie riziko (nebezpečie) než samotná zvýšená glykémia.

„Nadmerná glykemická variabilita zvyšuje morbiditu aj mortalitu pacientov, najmä u pacientov s akútnymi ochoreniami a komplikáciami vyžadujúcimi hospitalizáciu na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS),“ vysvetľuje doc. Emil Martinka z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Vedie tiež k poruchám na úrovni viacerých tkanív, ako sú nervové bunky, bunky srdca, endotel ciev a podobne.

01 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA 05 - Modified: 2023-10-19 06:41:30 - Feat.: - Title: Starší dospelí s diabetes mellitus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:56