StoryEditor

Prudký pokles zaskočí každého diabetika

21.08.2014, 01:00
Autor:
(dia)(dia)
Hypoglykémia sa vkráda do života každého diabetika. Každý, kto trpí touto diagnózou, na vlastnej koži iste okúsil, čo je to mať nízku hladinu cukru.

A to aj v prípade, keď sa snažíte s diagnózou popasovať najlepšie, ako len viete a počúvate na slovo svojho diabetológa. Našťastie, hypoglykémii sa v mnohých prípadoch dá predísť, ale ak sa vám to aj napriek režimovým opatreniam nepodarí, iste viete, čo robiť, alebo akým spôsobom upozorniť na hypoglykémiu ľudí naokolo. Vedeli ste však, že hypoglykémia nemusí byť spojená výlučne len s diabetom? Je tiež charakteristickým znakom nezhubného nádoru s názvom inzulinóm.

 

Aby bolo všetkým jasné, ešte raz si zopakujeme, čo je to hypoglykémia. Informácie o tejto komplikácii nám poskytla doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc., z Metabolického centra v Bratislave. „Hladina glukózy v krvi je v organizme zdravého človeka komplexne regulovaná radou vonkajších a vnútorných faktorov a bez ohľadu na to, či je človek nalačno alebo po jedle, nachádza sa v rozmedzí od 4 do 6 mmol/l.“  To znamená, že zdravý človek by nemal mať glykémiu nižšiu ako 3,9 mmol/l a vyššiu ako 6 mmol/l. Podľa lekárky môže mať človek o málinko vyššiu glykémiu jedine vtedy, keď je tesne po jedle. „O hypoglykémii hovoríme vtedy, keď hladina glukózy v krvi prudko klesne, a to buď v organizme diabetika, alebo u osoby, ktorej látkovú premenu cukrov v tele ovplyvňuje iné ochorenie.“

 

Vyšle signál

Ak sa dostanete do stavu hypoglykémie, vzápätí vám vyšle signál, že sa vo vašom tele niečo deje. Na druhej strane, ak je hladina glukózy v krvi nad normálnu hodnotu, tzv. hyperglykémia, väčšinou nepocítite žiadne subjektívne prejavy. Tie sa ohlásia až vtedy, keď je veľmi vysoká. „Pokles hladiny glukózy pod normálne hodnoty vyvoláva v organizme okamžite signál. Prečo je to tak? Pretože glukóza je hlavným a najrýchlejšie dostupným zdrojom energie pre všetky tkanivá a predovšetkým pre mozog. V priebehu mnohých miliónov rokov, kým sa na svet dostal človek, sa vyvinuli také regulačné mechanizmy, ktoré nielenže držia hladinu glukózy v správnom rozmedzí, ale aj okamžite signalizujú človeku, že sa niečo deje,“ vysvetľuje doc. K. Rašlová.

 

Nepokoj, zlá koncentrácia

Ak ste zdraví ako ryba a vaša regulácia cukru v krvi klape ako hodinky, hladina glukózy vám v žiadnom prípade, ani keď ste hladní ako vlk, neklesne pod hranicu, ktorá je už pre život nebezpečná. „Môže klesnúť pri iných ochoreniach, ako je cukrovka, pretože táto diagnóza je spojená s vysokou hladinou glukózy v krvi a treba ju znižovať. Keď pri cukrovke prudko klesne glykémia, je to v dôsledku predávkovania liekov na liečbu diabetu. Ak dochádza k hypoglykémii záchvatovito a občas alebo záchvatovito a častejšie až často a súčasne sa objavia nepokoj, zlá koncentrácia, pocit hladu, nesústredenosť či malátnosť, treba ísť k lekárovi, pretože častou príčinou týchto prejavov môže byť hypoglykémia, ktorú spôsobuje nádor. Najzávažnejšie je, keď hladina glukózy klesne do takých hodnôt, pri ktorých môže dôjsť až k strate vedomia, a tým pádom k ohrozeniu života,“ dodáva doc. K. Rašlová.

 

Prejavy hypoglykémie

nepokoj, úzkosť

zlá koncentrácia, nesústredenosť

potenie

triaška

pocit hladu

strata pamäte

únava

malátnosť

zrýchlená činnosť srdca

poruchy videnia

bolesti hlavy

 

Nezhubný nádor

Nádor s názvom inzulinóm pozostáva z β-buniek, ktoré sú normálne, len sa nenachádzajú tam, kde majú byť. Za normálnych okolností ich obsahujú Langerhansové ostrovčeky v pankrease. „Keď sú tieto bunky rozmnožené, nezávisle od toho, či je človek hladný, alebo najedený, produkujú inzulín, ktorý nepodlieha regulácii. Jeho veľká hladina spôsobí, že klesne hladina glukózy v krvi,“ hovorí doc. K. Rašlová. Inzulinóm je teda nezhubný a nemetastázuje. Môže sa však nachádzať kdekoľvek v organizme. Najčastejšie sa vytvorí v pankrease a v črevnom trakte. Keďže jeho rozmery nemusia presiahnuť viac ako pár milimetrov, lekári môžu mať ťažkosti ho v organizme vôbec objaviť.

V období, keď sa zobrazovacími technikami inzulinóm nedarí nájsť, lekári pristupujú k farmakologickej liečbe. Pacient užíva lieky, ktoré zabraňujú produkovať inzulín z β-buniek, no hneď po objavení nádoru ho chirurgicky odstránia a človek sa opäť môže zaradiť do normálneho života.

Príčiny vzniku inzulinómu nie sú známe. Nevyskytuje sa často, podľa dostupných informácií ide o 1 až 4 prípady na milión osôb za rok. Inzulinóm sa na 99 % nachádza v pankrease, zvyšné jedno percento tvoria nádory, ktoré môžu vzniknúť kdekoľvek v organizme. Jeho veľkosť väčšinou nepresiahne 2 centimetre.

 

Vyššia dávka inzulínu

Vráťme sa však k diabetu, ktorý sa okrem hyperglykémie spája aj s hypoglykémiou. K tej dochádza najmä vtedy, keď si aplikujete vyššiu dávku inzulínu alebo vám ju môžu spôsobiť perorálne antidiabetiká. „Pri vývine nových liekov a inzulínov výskumníci majú za cieľ, aby liečba nebola spojená s hypoglykémiou. To je požiadavka, ktorú si dávajú ako prvoradú – nielen účinnosť, ale aj bezpečnosť,“ dodáva doc. Rašlová.

 

Príčiny hypoglykémie:

chybná dávka inzulínu a perorálnych antidiabetík – veľké množstvo, zlé načasovanie, nesprávny typ liečiva

hladovanie, vynechanie večere, intenzívnejší telesný pohyb popoludní a večer

po tréningu, ak ste si pred ním a po ňom neupravili stravovací režim a dávky inzulínu, prípadne antidiabetík

po požití alkoholu sa znižuje vlastná produkcia glukózy

 

Dajte si sladký nápoj

Hypoglykémia je súčasť liečby diabetu a stretávajú sa s ňou najmä diabetici pri intenzifikovanej liečbe inzulínom. Ak patríte medzi nich, iste viete rozoznať prejavy nízkej glykémie – to je ten správny čas na to, aby ste si dali rýchlo vstrebateľné sacharidy, najlepšie džús, ktorý by ste podľa doc. Rašlovej mali nosiť stále so sebou. „Už pod jazykom sa dostáva do krvného obehu a rýchlym spôsobom pomôže vyrovnať glykémiu.“ Ak vám príznaky hypoglykémie neustúpia ani po 10 minútach, odmerajte si znova glykémiu, a ak je to potrebné, opäť si dajte niečo sladké.

 

Pozor!

Jednorazové ľahké hypoglykémie sú bez následkov, časté hypoglykémie však môžu zanechať stopy v centrálnom nervovom systéme.

 

Syndróm neuvedomovania si hypoglykémie

Niektorí diabetici však môžu mať stav, keď si buď prudký pokles glukózy vôbec neuvedomujú alebo si ho uvedomia až pri veľmi nízkych hodnotách, čo je už veľmi nebezpečné. Ak sa vás to týka, mali by ste o tom informovať svojho diabetológa a nájsť riešenie. „Aj disciplinovaný diabetik, ktorý sa snaží dodržiavať všetky režimové opatrenia, môže mať syndróm neuvedomovania si hypoglykémie. V takom prípade je nutnosťou, aby mal vždy pri sebe písomnú informáciu o tom, že je diabetik, a že má pri sebe glukagón, po podaní ktorého mu okamžite pomôže,“ radí doc. K. Rašlová. Podanie injekcie s glukagónom zvládne každý človek. Návod, ako na to, nájde vo vnútri súpravy. Glukagón by mali mať poruke aj rodičia malých diabetikov.

 

Vedeli ste, že aj stres je faktor, ktorý ovplyvňuje inak stabilnú a vyrovnanú liečbu diabetu?

 

Nočné výkyvy

Ak ste diabetici 1. typu, problém môžete mať aj s nočnými hypoglykémiami, ktoré podľa doc. Rašlovej súvisia najmä s rytmom vylučovania hormónov, ktoré majú kľúčovú úlohu v regulácii hladiny glukózy v krvi. Nočné hypoglykémie sú individuálne u každého diabetika, no vo väčšine prípadov sa dajú kontrolovať úpravou liečby, starostlivým dávkovaním inzulínu, kontrolou glykémie pred spaním a príležitostne aj počas noci. Nezabudnite si na nočný stolík položiť sladký nápoj, aby ste ho v prípade potreby mali poruke.

 

Dôležité!

Pravidelná životospráva, pravidelný monitoring glykémie a prispôsobenie liečby diabetu na všetky záťažové situácie (najmä pri zvracaní a hnačke) je to hlavné, čo môžete urobiť, aby ste hypoglykémii predišli.

 

Užitočné informácie

60 percent nočných hypoglykémií sa vyskytuje medzi polnocou a 4. hodinou ráno

alkohol a niektoré lieky môžu prehĺbiť účinok perorálnych antidiabetík a vyvolať hypoglykémiu

perorálne antidiabetiká sú látky s hypoglykemizujúcim účinkom

pacientom liečených diabetickou diétou hypoglykémia nehrozí

 

(ivk)

01 - Modified: 2006-09-22 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kubiš v New Yorku potvrdil pozíciu SR k Blízkemu východu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
02. máj 2024 06:43