StoryEditor

Hypoglykémia môže prísť aj bez varovania

20.05.2015, 00:50
Autor:
(dia)(dia)
Ťažkosti, ktoré prichádzajú ako varovanie pred hroziacou hypoglykémiou, bývajú nepríjemné. Potvrdí to každý z vás, kto ich prekonal.

No na druhej strane je dobré, keď sa objaví signál, ktorý vám dá vedieť, že sa v tele niečo deje. Sú totiž aj prípady, keď hypoglykémia zaútočí bez varovania.

 

Bijú na poplach

Slabosť, točenie hlavy, vnútorný nepokoj či dvojité videnie prichádzajú náhle, sú však natoľko presvedčivé, že ako diabetici už viete, že treba konať. „Svojou nástojčivosťou donútia diabetika k aktivite, vďaka čomu zabráni významnejšej hypoglykémii. Spontánne sa človek s varovnými signálmi ide najesť a vedome sa prikloní k sladšiemu jedlu či nápoju,“ hovorí diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH.

 

Alarmujúce príznaky:
pocit slabosti

zníženie koncentrácie

zmeny nálady

poruchy myslenia

nepokoj

nezvyčajné správanie

poruchy reči

zhoršenie zraku

dvojité videnie

porucha koordinácie
pocit hladu

nástojčivosť potreby jedla

potenie, obyčajne studeným potom
mravčenie v prstoch alebo v ústach

kŕče

 

Keď signál chýba

Čo však v prípade, keď sa pri hypoglykémii neobjavia žiadne príznaky, žiadny poplašný signál? „Stav, keď chýba takáto signalizácia, sa nazýva fenomén neuvedomovania si hypoglykémie. Ide o poruchu alebo zlyhanie rozpoznania varovných príznakov pred hypoglykémiou,“ objasňuje diabetologička.

 

Najmä diabetici 1. typu

Zaujímavosťou je, že fenomén neuvedomovania si hypoglykémie sa netýka len diabetikov, ale aj zdravých ľudí. „Vyskytuje sa pri všetkých typoch diabetu, najčastejšie u diabetikov 1. typu – ide približne o 10 až 30 % percent. Diabetici 2. typu tento jav pozorujú zriedkavo.

 

Prečo ja?

To, či vo vašom organizme dôjde k zlyhaniu rozpoznania varovných príznakov, závisí podľa diabetologičky MUDr. A. Ilavskej od viacerých faktorov, a to od:

trvania diabetu,

typu diabetu,

spôsobu liečby diabetu,

úrovni dosiahnutej metabolickej kontroly,

frekvencii výskytu hypoglykémie,

prítomnosti autonómnej neuropatie,

schopnosti organizmu reagovať na hypoglykémiu na hormonálnej úrovni.

 

Nebezpečenstvo číha

MUDr. A Ilavská upozorňuje, že hypoglykémia bez varovných príznakov môže byť veľmi nebezpečná, zvlášť pri práci či každodenných činnostiach. Platí to napríklad pri:

šoférovaní,

jazde na bicykli, motorke,

prevádzkovaní pohyblivých strojov,

práci vo výškach,

varení,

prechádzaní cez cestu.

 

Prečo je to tak?

„Príčina tohto stavu nie je známa,“ tvrdí diabetologička. „Najskôr ide o komplex viacerých premenných, ktoré vyúsťujú do zlyhania varovných symptómov. Keďže sa tento jav pozoruje viac v prípade diabetikov s inými prejavmi autonómnej neuropatie, patrí medzi jeden z prejavov komplikácií diabetu. Niekedy sa vyskytuje aj u diabetikov, ktorí majú vyšší sklon k hypoglykémiám. U nich akoby sa posúvala smerom dole tolerancia hypoglykémie.“

 

Odpovede organizmu

„Súčasná snaha liečby o navodenie nižších, takmer „ideálnych” glykémií je sprevádzaná aj vyšším výskytom hypoglykémií. Takže tí, ktorí dosahujú lepšiu metabolickú kompenzáciu, majú aj vyšší výskyt hypoglykémií. Schopnosť regulácie organizmu, nazývaná aj kontraregulácia, pri opakovaných hypoglykémiách závisí aj od vážnosti predchádzajúcej hypoglykémie. Teda, ak predchádzajúca hypoglykémia je výraznejšia, môže pri nasledujúcej dôjsť k oslabeniu metabolickej kontraregulačnej odpovede organizmu na hypoglykémiu. Toto platí viac pre diabetikov 1. typu. U diabetikov 2. typu to funguje skôr naopak. Predchádzajúca hypoglykémia dokonca môže zvýšiť kontraregulačné obranné mechanizmy pri nasledujúcej hypoglykémii,“ vysvetľuje MUDr. A. Ilavská.

 

Pravidelný režim

Čo musíte urobiť, aby ste fenoménu neuvedomovania si hypoglykémie predišli? Podľa diabetologičky MUDr. A. Ilavskej jeho liečba spočíva predovšetkým v prevencii hypoglykémií. To sa vám podarí vtedy, keď budete dodržiavať pravidelný režim a životosprávu s časovými odstupmi medzi jedlami. Snažte sa tiež o pravidelné podávanie inzulínu v optimálnom režime. „Obyčajne krátkodobý inzulín pred jedlom a stredne dlhodobo pôsobiaci v čase pred jedlom. Režimy môžu byť ale rôzne, upravené podľa potrieb konkrétneho diabetika. V pravidelnom podávaní je zahrnuté aj dôsledné dodržiavanie času pred jedlom – u inzulínových analógov pred jedlom, u humánnych inzulínov minimálne 15 minút pred jedlom. Čas možno predĺžiť na 30 až 45 minút podľa nameranej glykémie.“

 

Trénujte a manažujte

„Dôležitý je aj tréning uvedomovania si hladín glykémie a dôsledný manažment pri hypoglykémii. Často sa stáva, že diabetik v strachu pred blížiacou sa hypoglykémiou si nepodá inzulín vôbec, alebo to preženie s dávkou jedla a začína sa nové kolo v nepravidelnosti,“ upozorňuje MUDr. A. Ilavská.

 

Dôležitý ukazovateľ

„Nameraná glykémia pri pravidelnom selfmonitoringu je veľmi dôležitý ukazovateľ pri predchádzaní hypoglykémií. Je ukazovateľom nielen dávky, ale aj času, ktorý treba dodržať medzi podaním inzulínu a jedlom,“ hovorí diabetologička.

 

Rady MUDr. A. Ilavskej

1. Ak trpíte poruchou neuvedomenia si hypoglykémie, je dôležité častejšie sledovať glykémiu, kedy je predpoklad nižších glykémií (vynechanie jedla, fyzická aktivita, stres, konzumácia alkoholu) alebo je nebezpečenstvo následkov a úrazu vyššie.

2. Ak máte časté hypoglykémie, budete si musieť zmerať hladinu cukru častejšie, získať lepšiu kontrolu a podchytiť hypoglykémie skôr. Skúste si viesť záznam udalostí, ktoré vedú k hypoglykémii, tak si môžete zistiť trendy a zabrániť im v budúcnosti.

3. Ak máte časté hypoglykémie, naučte rodinu, priateľov, kolegov rozpoznať ich príznaky a poučte ich, ako najlepšie by vám mohli pomôcť, keby to bolo potrebné.

 

Kŕče až kóma

„Diabetici, ktorí stratili svoju schopnosť rozpoznať varovné príznaky, sa môžu dostať do ťažkej hypoglykémie, ktorá môže byť sprevádzaná kŕčmi, poruchami vedomia, bezvedomím až kómou,“ varuje MUDr. A. Ilavská.

 

Faktory, ktoré prispievajú k zníženiu vedomia hypoglykémie:
stres
depresia
konzumácia alkoholu
 

(ivk)

01 - Modified: 2007-06-04 09:28:00 - Feat.: 0 - Title: Od začiatku júna 458 nehôd, vyžiadali si šesť obetí
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
28. apríl 2024 15:23