Hyperglykémia je najnebezpečnejším dôsledkom diabetu, ktorý pacienta ohrozuje na živote.SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Desaťtisíce Slovákov netušia, že trpia cukrovkou

15.07.2022, 07:00

Odhaduje sa, že na Slovensku žije až 150-tisíc neliečených diabetikov. Práve preto je dôležitá osveta a prevencia.

Diabetes sa tak do roku 2030 môže stať siedmou najčastejšou príčinou úmrtnosti. Na Slovensku sa na diabetes lieči viac ako 355-tisíc ľudí a ročne pribudne viac ako 22-tisíc nových prípadov. Alarmujúce je najmä to, že mnohí netušia, že týmto ochorením trpia.

Príznaky môžu mať rôzny charakter

U diabetikov 1. typu sa príznaky prejavujú náhle a výrazne, zato diabetes 2. typu, prediabetes a gestačný diabetes prichádzajú pozvoľna a niekedy môžu byť úplne bez príznakov. Pri akomkoľvek podozrení, že niečo nie je v poriadku, je preto vhodné vyhľadať lekára. Pozornejší by mali byť ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak, sú obézni a v rodine sa diabetes vyskytol. Čím skôr je ochorenie zachytené, tým skôr sa môže začať liečba, čím sa znižuje riziko rozvoja neskorších komplikácií.

Komplikácie nedostatočnej liečby

Hlavnou príčinou vzniku neskorých komplikácií diabetu je dlhodobá a opakujúca sa hyperglykémia. Tá je pre organizmus neprirodzená a ľudské bunky a tkanivá nie sú na vysoké koncentrácie glukózy prispôsobené a dochádza preto k ich poškodeniu. Tieto komplikácie sú najnebezpečnejším dôsledkom diabetu, ktorý pacienta ohrozuje na živote.

- Postihnutie obličiek diabetická nefropatia

Nedostatočná liečba a nedodržiavanie vhodnej diéty vedú k poškodeniu malých ciev v rôznych orgánoch vrátane obličiek. V obličkách sa krv filtruje a vzniká tzv. primárny moč, v ktorom sú rozpustené odpadové látky a telo sa ich touto cestou zbavuje. Neprepúšťa však väčšie častice, napríklad bielkoviny. Vplyvom dlhodobo zvýšenej hladiny cukru v krvi sa obličky poškodzujú a začnú prepúšťať aj bielkoviny. To sa prejaví nálezom bielkovín v moči, predovšetkým albumínu. Poškodenie obličiek môže viesť až k celkovému zlyhaniu. Pacienti musia chodiť na umelé čistenie krvi (dialýzu), v najťažších prípadoch podstúpiť transplantáciu obličiek. Preto sú dôležité pravidelné kontroly prítomnosti bielkovín v moči, aby boli prípadné zmeny v obličkách včas podchytené.

- Postihnutie očí diabetická retinopatia

Diabetická retinopatia je postihnutie sietnice oka. Nadmerným množstvom glukózy v krvi dochádza k poškodeniu ciev, ktoré sietnicu vyživujú. To môže viesť k závažným poruchám zraku až slepote. Poškodenie sietnice je nezvratné, zásadná je opäť prevencia, čo znamená dodržiavanie liečby, diétneho režimu a pravidelné kontroly očného pozadia u oftalmológa minimálne jedenkrát ročne.

- Postihnutie nervov diabetická neuropatia

Pri diabete sa prejavuje postihnutie na nervoch ovplyvňujúcich vnútorné orgány (vegetatívna neuropatia) a nervoch vedúcich do rúk a nôh (periférna neuropatia).

Vegetatívna neuropatia môže mať za následok problémy so srdcom a s cievami, ako sú napríklad poruchy srdcového rytmu alebo pokles krvného tlaku po postavení sa. Môže tiež spôsobovať ťažkosti s močovým ústrojenstvom a impotenciu. Periférna neuropatia sa prejavuje poruchou citlivosti nervov nôh, niekedy aj rúk. Diabetici majú problém rozoznať prílišný chlad alebo teplo, rôzne otlaky od topánok alebo poranenia. Periférna neuropatia sa môže prejaviť ako mravčenie, brnenie a pálenie v nohách v pokoji, najmä v noci.

- Postihnutie veľkých ciev

Je spôsobené aterosklerózou (kôrnatením) veľkých ciev krvného obehu. Príčinou je porucha metabolizmu krvných tukov, najmä cholesterolu. Jeho zvýšená hladina sa spočiatku prejavuje výrastkami v okolí očí, tukovými výbežkami na šľachách a koži alebo šelestmi na veľkých tepnách pri vyšetrení krvného obehu. Pri dlhodobo zvýšenej hladine cholesterolu sa rozvíja ateroskleróza a s ňou súvisiace komplikácie. Cholesterol sa postupne začne ukladať v stenách ciev a vytvárať tam tzv. aterosklerotické pláty. Tie postupne rastú a menia prirodzený polomer ciev. Zároveň môžu prasknúť, oddeliť sa od cievnej steny a pri prechode cievnym riečiskom upchať niektoré cievy. Aterosklerotické postihnutie ciev je u diabetikov 2- až 4-krát vyššie než u osôb, ktoré diabetes nemajú.

- Syndróm diabetickej nohy

Pod pojmom rozumieme chorobné zmeny, postihujúce tkanivá nohy pod členkom. Tieto zmeny vznikajú v dôsledku postihnutia ciev, nervov a infekcie. Najčastejšie sa objavujú vredy na chodidle alebo odumieranie tkaniva na prstoch nôh. Pri poruche citlivosti nervov v nohách môžu vznikať rozsiahle nehojace sa rany mnohokrát z bezvýznamných dôvodov. Napríklad obarením sa príliš horúcou vodou pri kúpeli, šliapnutím na niečo ostré či kameň v topánke, poranením pri odstraňovaní zatvrdnutej kože alebo pri pedikúre. V týchto miestach potom často dochádza k infekcii.

01 - Modified: 2022-07-14 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zriedkavé formy cukrovky. Čo je MODY, LADA a tehotenská cukrovka? 02 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta 03 - Modified: 2022-05-20 06:56:15 - Feat.: 0 - Title: Covid ohrozuje všetkých, diabetikov zvlášť 04 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
30. apríl 2024 19:52