Malnutrícia spôsobuje telesnú slabosť a únavu, vyvoláva zmeny vnútorného prostredia organizmu.Foto: Pexels
StoryEditor

Aj podvýživa je problém, týka sa aj diabetikov

12.07.2023, 09:00

Aj keď by sa mohlo zdať, že je to problém chudobných krajín, nie je to vôbec tak. Podvýživa znepokojuje aj odborníkov v krajinách so značným blahobytom, Európu nevynímajúc.

Malnutrícia je odborný termín pre podvýživu, čo predstavuje nevyváženú alebo nedostatočnú výživu so všetkými jej dôsledkami. Sú to predovšetkým stavy organizmu, ktoré vznikajú nedostatočnou dodávkou bielkovín alebo zdrojov energie.

Podľa súčasného chápania významu malnutrície zaraďujeme k nej tiež deficit určitých esenciálnych látok, ktorý vzniká aj pri relatívne dostatočnom príjme potravy (avitaminózy a i.). Deficiencia sa často vyskytuje v kombinácii, môže ísť však výlučne o nedostatok bielkovín alebo o nedostatok energetických zdrojov.

Príznaky sa zamieňajú s inými chorobami

U väčšiny pacientov ostáva malnutrícia neodhalená a neliečená, a to aj v nemocniciach, opatrovateľských domovoch, či pri liečbe v domácom prostredí.

I keď je u nás oproti rozvojovým krajinám problém podvýživy zdanlivo vyriešený, stav malnutrície vzniká často u chorých ľudí, aj u diabetikov, a tiež u starých ľudí. Preto je potrebné sledovať okrem starších ľudí v nemocniciach, domovoch, hospicoch a osamelo žijúcich starších ľudí aj určité rizikové skupiny obyvateľstva, medzi inými aj diabetikov. U starších ľudí môžu byť prejavy malnutrície v dôsledku chronických chorôb, príznaky sa často zamieňajú s príznakmi iných diagnóz.

Kedy hovoríme o malnutrícií

O stave malnutrície je nutné uvažovať za nasledovných okolností:

- pri zníženom príjme živín (anorexia-nechutenstvo, dysfágia - sťažené prehĺtanie, nauzea - nukanie na zvracanie, bolesť, zlý stav chrupu, choroby tráviaceho traktu, tiež pri chudobe, vysokom veku, spoločenskej izolácii, návyku na alkohol, depresiách, vplyvom dlhodobo užívaných liekov),

- pri zvýšených stratách živín (hnačky, malabsorpcia - porucha trávenia, strata krvi),

- pri zvýšených nárokoch organizmu na živiny (infekcie, nádory, horúčka, tyreotoxikóza, popáleniny).

Môže zhoršiť rozvoj rôznych ochorení

Malnutrícia spôsobuje stratu svalov aj tuku, telesnú slabosť a únavu, vyvoláva zmeny vnútorného prostredia organizmu. Dochádza k nerovnováhe minerálnych látok v krvi (krvných elektrolytov) s poklesom celkovej zásoby draslíka, horčíka a fosforu a prebytkom sodíka. Malnutrícia má vplyv na fyziologické funkcie, ovplyvňuje mnohé orgány a môže vyvolať alebo zhoršiť vznik a rozvoj rôznych ochorení. Dôsledky podvýživy zasahujú nielen do oblasti fyzickej aktivity, pracovnej schopnosti, reprodukčnej schopnosti ale aj do poznávacej funkcie či reakcie na ochorenie.

 

Malnutrícia u seniorov

Výskyt malnutrície sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. V skupine 65-74 ročných postihuje 15 % ľudí, no vo vekovej skupine nad 75 rokov výskyt stúpa až na 45 % populácie. Zvláštnym problémom je malnutrícia v domovoch dôchodcov, kde hrozí riziko vzniku podvýživy až u 80 % obyvateľov a vyskytuje sa až u 40 %.

Príčiny malnutrície

- Anorexia (nechutenstvo) - príčinou môže byť spomalené trávenie, rýchlejší pocit nasýtenia, oslabenie čuchu a chuti, ale aj depresia, zápcha, imobilita či niektoré lieky.

- Malabsorpcia – pri ochoreniach pankreasu, malabsorpčnom syndróme, črevnej ischémii, liečbe chemoterapiou či ožarovaním.

- Neschopnosť zaobstarať si potravu – ako následok demencie, poruchy pohyblivosti, chudoby

- Poruchy príjmu potravy – poruchy prehĺtania, vracanie, choroby pažeráka, xerostómia (sucho v ústnej dutine).

- Nesprávne zloženie potravy – môže byť dôsledkom chudoby, demencie, únavy opatrovateľa, nesprávnych návykov.

- Zvýšená spotreba živín – pri hojení rán, chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, zvýšenej činnosti štítnej žľazy, nedostatočne liečenej cukrovke, pri onkologickom ochorení, infekciách, Alzheimerovej chorobe.

Neželaná strata hmotnosti

Najdôležitejším indikátorom podvýživy je neželaná alebo neplánovaná strata hmotnosti. Je potrebné zistiť, či ide o stav akútneho stresu, chronického ochorenia, alebo je spôsobená nepriaznivými sociologicko-ekonomickými faktormi. Ak je nedostatočný príjem energie, hovoríme o malnutrícii energetickej (kalorickej), nedostatočný príjem bielkovín vedie k malnutrícii proteínovej. Nutričný stav v seniorskom veku je potrebné sledovať v spojení s inými chorobami, konkrétne aj s diabetom, nakoľko riziko úmrtia v takomto spojení je vyššie až o 69 percent.

Liečba a prevencia malnutrície u starších ľudí má očakávaný efekt vtedy, ak je komplexná. Je nutné vylúčiť dehydratáciu a nesprávne zloženie či nedostatok konzumovanej stravy, prípadne prehodnotiť súbežnú farmakologickú liečbu. Často je dôležitá aj motivácia, stolovanie, chuť stravy, či etnické a náboženské zvyklosti.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

01 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého 02 - Modified: 2023-01-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu? 03 - Modified: 2022-08-16 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Jedlo na lekársky predpis? Vedci takto vidia budúcnosť potravín
01 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 02 - Modified: 2023-08-06 06:31:37 - Feat.: - Title: MUDr. Petr Tláskal, CSc.: Zdravé tuky neškodia, zlo sú CUKRY 03 - Modified: 2022-10-18 10:34:38 - Feat.: - Title: Sú výživové doplnky bezpečné? Skúmanie benefitov výživových doplnkov 04 - Modified: 2014-05-31 21:24:23 - Feat.: - Title: Výživa pri tehotenskej cukrovke
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 10:25