StoryEditor

Brigádujete počas leta? Takto vyťažíte z dohôd maximum pre seba

01.08.2017, 14:22
Autor:
(zk)(zk)
Už takmer štyri mesiace pociťujú obmedzenia ľudia, ktorí sú evidovaní na úrade práce a popritom by si chceli privyrábať na dohody mimo pracovného pomeru.

Nemôžu pracovať ani na skrátené pracovné úväzky, na príkaznú zmluvu či zmluvu o dielo a možnosť ich zárobku sa tak výrazne okresala.

Kým do mája bolo pre takýchto dohodárov obmedzenie len v podobe zárobku, ktorý nesmel prekročiť hranicu 75 percent životného minima, od mája nie sú obmedzení výškou zárobku, ale počtom dní, keď na dohodu môžu pracovať,“ hovorí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska.

Evidovaný uchádzač o zamestnanie môže odpracovať na dohodu maximálne 40 dní do roka. Ďalej sa podľa Róberta Kalmára, tímlídra spoločnosti VGD Slovakia, zaviedol limit na maximálne jednu dohodu počas tohto obdobia. „Zakázal sa pre nezamestnaných súbeh viacerých dohôd. Takáto dohoda by nemala byť uzatvorená s posledným zamestnávateľom, ako aj so zamestnávateľom, ktorý ho odmietol zamestnať po sprostredkovaní úradom práce, a to počas šiestich mesiacov od sprostredkovania.“

Do limitu 40 dní sa podľa Róberta Kalmára započítava počet kalendárnych dní trvania dohody. „V žiadnom prípade nejde o skutočne odpracovaný čas. Na druhej strane, aj tu platia ďalšie limity, a to v zmysle Zákonníka práce. Uzatvoriť dohodu o vykonaní práce možno na maximálne 350 hodín a dohodu o vykonaní pracovnej činnosti na maximálne 10 hodín týždenne.“

Okrem klasických dohôd o vykonávaní prác mimo pracovného pomeru môžu nezamestnaní evidovaní na úrade práce vykonávať osobnú asistenciu, zúčastňovať sa na dobrovoľnej vojenskej príprave, respektíve môžu pomáhať aj Štatistickému úradu pre štatistiky rodinných účtov. 

V stredňajších novinách HN sa tiež dočítate, aké novinky sa nedávno zaviedli pre dohodárov, ktorí sú evidovaní na úradoch práce a popri tom si privyrábajú na dohodu. Prinášame rôzne príklady z praxe, ako sa oplatí brigádovať študentom, penzistom, nezamestnaným i rodičom s deťmi. Rady, ako čo najvýhodnejšie platiť dane, ak si v tomto roku privyrábate na dohodu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:12