doktor, lekár, pacientDreamstime
StoryEditor

Vykonáva váš lekár preventívnu prehliadku správne? Zistite to

07.08.2017, 00:01
Autor:
soksok
Aj preventívna prehliadka má svoje pravidlá.

Účasť na preventívnych prehliadkach je u nás dlhodobo nízka. K svojmu všeobecnému lekárovi si príde dať zdravotný stav skontrolovať len každý šiesty Slovák. 

Viete však ako by mala takáto prehliadka vyzerať? Rozhodne to nie je len o popočúvaní srdca a skontrolovaní tlaku.

Lekár by sa vás mal spýtať na váš zdravotný stav od poslednej návštevy a mal by ho zaujímať výskyt vážnych ochorení u vašich príbuzných. Musí mať prehľad o operáciách, vážnejších úrazoch a o ochoreniach, na ktoré sa liečite u špecialistov.

Mal by sa vás spýtať na vaše telesné funkcie - dýchanie, močenie, stolicu, spánok, chuť do jedla, či ste za posledný rok výraznejšie neschudli alebo nepribrali, či fajčíte, aké lieky užívate, či máte alergie.

Ak máte od 18 do 40 rokov čaká vás kontrola stavu očkovania. „Na Slovensku je povinné očkovanie proti tetanu. Ak je to potrebné, lekár vás preočkuje a máte „pokoj“ na ďalších 10 až 15 rokov,“ vysvetľuje Miroslava Jurčáková, z odboru programov zdravia v ZP Union.

Nasledovať bude vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrola hmotnosti a výšky. Odoberú vám moč, aj krv. Laboratórne vám vyhodnotia celkový krvný obraz a tiež hodnoty cholesterolu. Po päťdesiatke vás čaká ešte špeciálny test na  krvácanie v stolici.

Na aké ďalšie preventívne prehliadky máte nárok?

Preventívna gynekologická prehliadka - 1x ročne, ženy od 18 rokov
Mamografia – 1x za dva roky, ženy nad 40 rokov
Preventívna urologická prehliadka – 1x za tri roky, muži nad 50 rokov
Preventívna stomatologická prehliadka - 1x ročne, všetci od 18 rokov, 2x ročne dorast do 18 rokov, 2x v období tehotenstva
Preventívna starostlivosť o deti a dorast- deti by mali absolvovať 9 prehliadok do 1 roku života, z toho najmenej 3 prehliadky v prvých troch mesiacov, 1 prehliadku vo veku 18 mesiacov a medzi 3 a 15 rokom veku 1 preventívnu prehliadku raz za 2 roky

Zdroj: tlačová správa poisťovne Union

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:59