StoryEditor

Špičkové šéfky pribúdajú

14.01.2007, 23:00
Podľa niektorých by sa rok 2006 dal označiť aj ako rok riaditeliek.

Počet žien, ktoré zastávajú dôležité manažérske posty vo svetovom biznise, sa podľa štatistík zvyšuje síce pomaly, ale isto. Možno dokonca povedať, že práve minulý rok bol prelomový. Niekoľko žien totiž dostalo vysoké funkcie vo firmách, kde by to bolo ešte pred pár rokmi celkom nemožné.

Najvyšší plat v Oracle
Ženy zapĺňajú podľa denníka Wall Street Journal v päťsto najväčších svetových spoločnostiach iba 16,4 percenta vysokých manažérskych postov, ktoré musí schvaľovať správna rada. Oproti minulému roku je to nárast len o 0,7 percenta. Tieto manažérky nedostávajú ani žiadne zvlášť vysoké odmeny - keď sa zobralo v rámci každej z firiem z Fortune 500 vždy päť najlepšie platených ľudí, celkový počet žien medzi nimi bol iba 6,4 percenta.
Najvyšší plat získala vlani podľa magazínu Fortune Safra Catzová zo spoločnosti Oracle. Dostala 26,1 milióna dolárov, čo je asi desaťkrát menej, než dostal najlepšie platený manažér Richard Fairbank, riaditeľ spoločnosti Capital One Financial, ktorý inkasoval 249,5 milióna dolárov.

Ženy rozširujú záber
Určité zmeny však predsa vidno. Kým donedávna sa ženy - manažérky vyskytovali len vo firmách s veľkým počtom ženských zákazníkov, napríklad v maloobchode, v poslednom čase sa presadzujú aj v iných sektoroch patriacich tradične mužom. Či už je to automobilový priemysel, nové technológie alebo energetika. ä
"Tento rok bol prelomový," potvrdil pre spravodajstvo CNN "lovec mozgov" Joie Gregor zo spoločnosti Heidrick & Struggles. Podľa neho by sa rok 2006 mohol označiť ako rok riaditeliek.
V rebríčku najvplyvnejších žien sveta magazínu Forbes práve riaditeľky obsadili sedem z prvých desiatich miest. Pred nimi sa umiestnili len nemecká kancelárka Angela Merkelová, americká ministerka zahraničných vecí Condoleeza Riceová a čínska vicepremiérka Wu I.
Vlastný rebríček okrem Forbesu, ktorý pomiešal političky, manažérky i šéfky takých inštitúcií, ako sú londýnska burza, najvyšší americký súd či charitatívne fondy, vytvoril napríklad i magazín Fortune alebo denníky Wall Strett Journal či Financial Times.
Hoci v rebríčkoch boli určité odlišnosti v metodikách či menách, na jednom sa v podstate všetky médiá zhodli - na celkovom víťazovi, teda na najvplyvnejšej manažérke roka.

Jasná víťazka
Stala sa ňou v Indii narodená Američanka Indra Nooyiová, ktorú na jeseň tohto roka zvolili za výkonnú riaditeľku spoločnosti PepsiCo. Táto žena teraz ovláda kolos pôsobiaci na celom svete, ktorého tržby dosahujú úroveň 33 miliárd dolárov.
Nooyiová zostala po štúdiu v Spojených štátoch. Pracovala pre konzultačnú firmu Boston Consulting Group, potom pôsobila na stredných manažérskych pozíciách vo firme výrobcu mobilov Motorola a energetickej a technickej spoločnosti ABB. Do Pepsi nastúpila v roku 1994, keď odmietla ponuku legendárneho Jacka Welcha pracovať v General Electric.
V Pepsi začala dostávať dôležité úlohy - pomáhala odlúčiť reťazce s rýchlym občerstvením Pizza Hut, KFC a Taco Bell, riadila akvizíciu výrobcu ovocných džúsov Tropicana a firmu presvedčila o nutnosti získať výrobcu energetických nápojov Quaker Oats. Medzi jeho značky patrí napríklad Gatorade. V posledných rokoch bola ako finančná riaditeľka pravou rukou vtedajšieho šéfa firmy Steva Reinemunda. Práve jeho teraz nahradila.

Zhoda aj nižšie
Rebríčky Forbesu a Fortune sú si podobné i na ďalších miestach. Zhodujú sa na menách, ako je Pat Woertzová, šéfka obilninárskeho kolosu ADM, firmy s tržbami ešte vyššími než má Pepsi, Anne Mulcahyová, výkonná riaditeľka Xeroxu, šéfka eBay Meg Whitmanová, prezidentka Morgan Stanley Zoe Cruzová či finančná riaditeľka Citigroup Sallie Krawchecková.

Zhasnuté hviezdy

Aj medzi ženami existujú prípady „zhasnutých hviezd“, svetových manažérskych celebrít, ktoré boli z najrôznejších dôvodov prepustené alebo radšej samy odstúpili.

V minulosti postihol podobný osud napríklad Carly Fiorinu, ktorá šéfovala počítačovému kolosu Hewlett-Packard. Kontroverzné kľúčové kroky v obchodnom správaní spoločnosti pod jej vedením sa nestretli s pochopením. V každom prípade však pri opúšťaní firmy dostala ako odstupné a výslužné balík akcií a hotovosť v hodnote 21 miliónov dolárov.

Podobne sa musela funkcie šéfky firmy pred troma rokmi vzdať aj ikona amerických gazdiniek Martha Stewartová. Jednu z najväčších televíznych celebrít Ameriky, majiteľku mediálnej spoločnosti Omnipedia, odsúdili na niekoľko mesiacov za zneužívanie dôverných informácií na vlastné nezákonné obohatenie na kapitálovom trhu. Rozsudok akceptovala, pretože nemala dosť dôkazov na vyvrátenie obvinenia. Stewartová bola guru zdravého životného štýlu. Počas vystúpenia v televíznej relácii prirovnala svoj pobyt vo väzení k univerzite Yale.

Aj pred dvoma rokmi zhaslo niekoľko ženských manažérskych supernov. Pre škandál so špionážou konkurencie sa musela vzdať funkcie bývalá riaditeľka spoločnosti Brasil Telecom Carla Cicová. Pre špehovanie zamestnancov a novinárov stratila svoje kreslo i Pattie Dunnová, predsedníčka správnej rady Hewlett-Packard. Pred niekoľkými mesiacmi ohlásila odchod z farmaceutického kolosu Pfizer jeho viceprezidentka Karen Katenová, pretože neuspela v boji o post výkonného riaditeľa.
Svet biznisu je skrátka tvrdý a nemazná sa ani so ženami.

Najvplyvnejšie ženy svetového biznisu
Poradie Meno Firma – pozícia Krajina
1. Indra Nooyiová PepsiCo – výkonná riaditeľka USA
2. Anne Mulcahyová Xerox – výkonná riaditeľka USA
3. Sallie Krawchecková Citigroup – finančná riaditeľka USA
4. Patricia Woertzová ADM – výkonná riaditeľka USA
5. Anne Lauvergeonová Areva – šéfka predstavenstva Francúzsko
6. Brenda Barnesová Sara Lee – výkonná riaditeľka USA
7. Zoe Cruzová Morgan Stanley – prezidentka správnej rady USA
8. Irene Rosenfeldová Kraft Foods – výkonná riaditeľka USA
9. Oprah Winfreyová Harpo – šéfka predstavenstva USA
10. Anne Sweeneyová Disney Media – šéfka predstavenstva USA
11. Mary Sammonsová Rite Aid – výkonná riaditeľka USA
12. Ann Livermoreová Hewlett-Packard – viceprezidentka USA
13. Safra Catzová Oracle – finančná riaditeľka USA
14. Margaret Whitmanová eBay – výkonná riaditeľka USA
15. Susan Arnoldová Procter&Gamble – zástupkyňa preds. predstavenstva USA

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:06