StoryEditor

Hrádza pri Kopčanoch bola vyššia, museli sme ju znížiť

Za kritickú situácia na rieke Morava, ktorá mohla spôsobiť zaplavenie rozsiahlych území na Záhorí ale i na druhom - českom - brehu nesie zodpovednosť česká strana a niektorí slovenskí ochrancovia prírody.

Za kritickú situácia na rieke Morava, ktorá mohla spôsobiť zaplavenie rozsiahlych území na Záhorí, ale i na druhom - českom - brehu nesie zodpovednosť česká strana a niektorí slovenskí ochrancovia prírody. Tvrdia to slovenskí vodohospodári spolu s predstaviteľmi obce Kopčany. V jej blízkosti je totiž problémový, asi dvojkilometrový úsek hrádze, cez ktorú sa mohla voda preliať. Ohrozeniu sa dalo predísť, keby bola o niečo zvýšená, nesmie sa tak však stať len na slovenskom brehu rieky. "Chceme o tom rokovať s českou stranou," skonštatoval minister životného prostredia László Miklós.

Rovnaké hrádze
Hrádze v hraničných úsekoch riek totiž musia byť na rovnakej úrovni, a tak protipovodňový val pri Kopčanoch, ktorý v nedávnej minulosti zvýšili, musela slovenská strana upraviť na pôvodnú úroveň. Vyšší protipovodňový val na našej strane totiž mohol doslova vytlačiť veľkú vodu smerom na štyri moravské dediny. "Ak sa Slovensko s Českom dohodnú, nie je problém hrádze zvýšiť, nesmie to však byť jednostranný krok," uviedol Pavel Bíza z Povodia Moravy a člen zmiešanej hraničnej komisie. Slovenská strana nedodržala projektovanú výšku valu, a preto došlo k jeho spätnej korekcii. Podľa prednostky Obecného úradu v Kopčanoch Anny Kovárikovej však k jej súčasnému zvyšovaniu vreciami nemal nikto výhrady. "Aj česká strana začala s vrecovaním v najkritickejších úsekoch," potvrdila prednostka. Keby nebolo tohto zásahu, voda by sa dostala za hrádzu.
Správa Povodí Moravy po každých záplavách vyhodnocuje situáciu a navrhuje zmeny konfigurácie hrádzí. Pavel Bíza potvrdil, že ich strana je otvorená na diskusiu a vzájomné rokovania so slovenskými partnermi. Navyše prietočnosť Moravy sa dá podľa Petra Minárika zo Slovenského vodohospodárskeho podniku v Bratislave zlepšiť aj zvýšením kapacity koryta, lebo naplaveniny ju sústavne znižujú. Čistým korytom by bezpečne pretieklo asi 1 400 kubíkov vody za sekundu, teraz je to o tretinu menej.

Zelený problém
"Niektoré časti hrádzí na Morave sme zdvihli, iné sme znížili," upozorňuje Minárik. Negatívnu úlohu podľa neho zohrávajú tzv. zelení, ktorí sťažujú v tejto lokalite technické úpravy. A to napriek tomu, že od roku 1994 sa tam Morava dvakrát ročne vylieva z koryta. Úsek pri Kopčanoch nebol v minulosti v takom kritickom stave ako sa to ukázalo pri tohtoročnej veľkej vode.
Hrádze na slovenskom brehu Moravy sú podľa Bízu v oveľa lepšom stave, sú spevnené a tak majú na ne lepší prístup ťažšie stavebné stroje alebo autá či záchranári. Prípadné zásahy českým vodohospodárom na pravom brehu komplikujú lužné lesy.

Hrozí nielen Morava
Štyrmi ohrozenými obcami na moravskej strane sú Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lanžhot a najmä Týnec. Občanom Týnca totiž okrem vysokej hladiny Moravy komplikuje situáciu aj miestna riečka Kyjovka. "V roku 1997 veľká voda z Moravy a Kyjovky zaliali asi štvrtinu obce, čiastočne nás ochránil blízky lužný les a lúky s veľkou absorbčnou schopnosťou," uviedla starostka Hana Zoubková. Po katastrofálnych povodniach pred deviatimi rokmi postavili protipovodňový múr, ktorý ich už lepšie chráni pred veľkou vodou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:31