StoryEditor

Euro sa môže posilniť aj v tomto roku

07.01.2007, 23:00
Rok 2006 možno charakterizovať ako postupné oslabovanie dolára oproti euru s krátkodobými úsekmi korekcie súvisiace s očakávaním zvyšovania kľúčovej úrokovej sadzby americkou centrálnou bankou Fed.

Rok 2006 možno charakterizovať ako postupné oslabovanie dolára oproti euru s krátkodobými úsekmi korekcie súvisiace s očakávaním zvyšovania kľúčovej úrokovej sadzby americkou centrálnou bankou Fed a vývojom ďalších činiteľov globálneho ekonomického prostredia. V tomto roku sa dá očakávať pokračovanie zhodnocovanie eura oproti americkej mene.
Vývoj faktorov
V dlhšom časovom horizonte podmienky na znehodnocovanie dolára boli vytvorené predovšetkým opakovaným poklesom kľúčovej úrokovej sadzby Fedu a rastom deficitu bežného účtu americkej platobnej bilancie s volatilitou jeho krytia prílevom zahraničného kapitálu. Neskoršie sprísňovanie menovej politiky bolo podmienené "hrozbou" inflácie z "naštartovanej" globálnej ekonomiky, ktorá gradovala vplyvom rastúcich cien surovín, najmä ropy. Fed na základe monitoringu tzv. predikčných ukazovateľov zvažoval, pokiaľ môže ísť hore s úrokovou sadzbou, aby sa nezastavil rast ekonomiky. Podľa prieskumov vývoj týchto ukazovateľov signalizoval spomalenie hospodárskeho rastu, na základe čoho si Fed vybral prestávku v sprísňovaní menovej politiky.
Vplyv Číny
Spotreba a následne cena ropy boli v posledných rokoch ťahané nahor predovšetkým mohutným rozvojom ekonomík industrializovaných ázijských krajín. Z nich dominantná čínska ekonomika zaznamenala ročné prírastky hrubého domáceho produtku (HDP) na úrovni okolo desiatich percent. Z dôvodu možného prehriatia ekonomiky čínska centrálna banka prijala opatrenia na zmiernenie rastu ekonomiky. Patrila sem sterilizácia zdrojov z obchodného prebytku, zvyšovanie povinných minimálnych rezerv pre banky, zastavenie prílevu investícií do rozvoja priemyselných odvetví s nízkou pridanou hodnotou. Tie však zatiaľ nepriniesli očakávaný účinok. Podľa prognózy čínskeho štatistického úradu by mal hospodársky rast za rok 2006 dosiahnuť medziročne nad deväť percent. Aj v roku 2007 možno predpokladať dynamický rast čínskej ekonomiky, ktorý by sa mal postupne ochladzovať opatreniami čínskej centrálnej banky, ale aj spomaľovaním rastu ekonomiky USA ako dominantného obchodného partnera.
Vývoj obchodnej bilancie medzi týmito krajinami je dlhodobo poznačený podhodnoteným jüanom, ktorý zlacňuje čínsky export a tým prispieva k vysokému deficitu bežného účtu americkej platobnej bilancie. Z celkového obchodného deficitu USA predstavuje deficit s Čínou približne 29 percent. USA dlhodobo trvá na výraznejšom zhodnotení čínskej meny, ktorá sa od revalvácie v roku 2005 posilnila len minimálne. Avšak vzhľadom na predpokladané spomaľovanie rastu americkej ekonomiky sa výraznejšie zhodnotenie čínskej meny javí ako málo pravdepodobné. Podľa čínskej centrálnej banky by silnejší jüan tiež mohol podporiť presun priemyselných kapacít do lacnejších ázijských krajín.
Rast Európskej únie
Doterajší mohutný rast svetového hospodárstva potiahol aj ekonomiku Európskej únie (EÚ), ktorej rast za rok 2006 by mal podľa prognózy Európskej komisie dosiahnuť úroveň 2,8 percenta. V roku 2007 bude tento rast postupne konfrontovaný so slabnúcim zahraničným dopytom zo strany USA a tiež ďalším možným sprísňovaním menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) ako reakcie na pokračujúci rast peňažnej zásoby. Výraznejší pokles dynamiky rastu sa nepredpokladá najmä pre pretrvávajúci silný ázijský dopyt a naštartované hospodárske reformy, ktoré by mali prebudiť aj domáci dopyt. Európska komisia v tomto roku predpokladá 2,4-percentný ekonomický rast EÚ.
Zhodnocovanie eura
Na základe načrtnutého vývoja hlavných svetových ekonomík je možné v roku 2007 predpokladať mierne spomalenie dopytu po rope ako reakciu na spomalenie rastu najmä americkej ekonomiky. Prechodné zníženie dopytu po rope v poslednom štvrťroku 2006 bolo výsledkom skôr sezónnych vplyvov. V USA priestor na pokles ceny ropy každý rok krátkodobo vytvára ukončenie letnej motoristickej sezóny. V roku 2006 navyše na pokles ceny tlačili aj vysoké zásoby ropy na zimné obdobie. Na súčasnú, relatívne nižšiu, cenu ropy bude v roku 2007 vplývať kombinácia snahy o znižovanie ťažobných kvót členskými krajinami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a nárastu ťažby v krajinách, ktoré nie sú organizované v tomto ropnom karteli. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu predpokladané zníženie spotreby ropy v roku 2007 by malo udržať priemernú cenu ropy na nižšej úrovni v porovnaní s rokom 2006.
Alternatíva zvyšovania kľúčovej sadzby ECB spolu s konjunktúrou v eurozóne vytvára predpoklady na pokračujúce zhodnocovanie eura oproti doláru. V strednodobom horizonte vzhľadom na veľkosť deficitu bežného účtu americkej platobnej bilancie a znehodnocovanie dolára existuje riziko znižovania jeho krytia naštartovaním diverzifikácie devízových rezerv zahraničných centrálnych bánk. Zatiaľ podľa vyjadrení niektorých predstaviteľov centrálnych bánk sa k americkým aktívam ťažko hľadajú alternatívy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 04:21