StoryEditor

Maďarské úroky znížili výnosy fondov v SR

25.06.2003, 00:00
Snaha maďarskej centrálnej banky podporiť domácu menu zvyšovaním úrokov posunula v minulom týždni slovenské dlhopisové otvorené podielové fondy do červených čísel. "Rast úrokov v Maďarsku o dva percentuálne body negatívne ovplyvnil ceny dlhopisov v SR, keďže úrokové výnosy sa stali pre zahraničných investorov menej atraktívne," povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management, a. s., Peter Machaj. Pokles cien dlhopisov, a tým aj podielov v dlhopisových fondoch, spôsobil aj nárast neistoty v regióne strednej a východnej Európy. "Náhle a protichodné rozhodnutia Maďarskej národnej banky zvyšujú riziko investovania v celom regióne," tvrdí Machaj.
Negatívny vývoj na slovenskom dlhopisovom trhu by však mal byť limitovaný dobrou výkonnosťou ekonomiky Slovenska. Prechodný pokles cien by podľa Machaja mohli zahraniční investori využiť na opätovný nákup štátnych dlhopisov. To by znova zvýšilo ich ceny. Korunové dlhopisové fondy sa znehodnotili v priemere o 0,04 percenta, eurové o 0,12 percenta, dolárové, naopak, stúpli o 0,39 percenta. Za ziskami dolárových fondov je predovšetkým nárast hodnoty amerického dolára oproti korune. Hodnoty fondov investujúcich do dlhopisov v USA v dolárovom vyjadrení klesali. Najväčšiu stratu mal fond WIOF - USD International Bond v správe Unigestion Asset Management, keď za týždeň prišiel o 1,15 percenta.
Akciové fondy majú za sebou pomerne úspešný týždeň. "Náladu investorov pozitívne ovplyvnilo očakávanie poklesu úrokov v USA a ekonomické správy, ktoré naznačili oživenie americkej ekonomiky," povedal Vladimír Ravinger z Investičnej a Dôchodkovej, a. s. V prípade amerických úrokov bude dôležité nielen rozhodnutie, ale aj rétorika hlavných predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed), centrálnej banky Spojených štátov amerických. Fed by mal naznačiť, ako sa pozerá na vývoj a stav ekonomiky v USA. Väčšina investorov predpokladá pokles úrokov o 25 bázických bodov (stotín percenta) na jedno percento. "Zníženie až o 50 bázických bodov by mohlo naznačiť slabú výkonnosť ekonomiky a obavy Fedu o jej budúcnosť, čo by akciové trhy nepodporilo," povedal Machaj. Dodal, že pre investorov by bolo sklamaním aj to, ak by sa Fed sadzby nezmenil.
Americké akciové fondy sa podľa Ravingera posilnili v priemere o 1,7 percenta, európske o 2,4 percenta. Fondy investujúce do akcií technologických spoločností si pripísali k dobru 1,9 percenta. Najväčší zisk mal v uplynulom týždni Equity Fund Telecom od KBC, ktorý v dolároch stúpol o 5 percent. Po prepočte na koruny bol jeho zisk 5,64 percenta.
Peňažné fondy v zahraničných menách profitovali z oslabenia koruny, pričom sa zhodnotili o 0,91 percenta. "Viac ako pod tlakom neistoty v regióne sa slovenská koruna počas uplynulého týždňa oslabila pod vplyvom krízy vo vládnej koalícii," povedal Ravinger. Národná banka Slovenska proti oslabeniu koruny verbálne intervenovala.
Najvyššie zisky a straty fondov za uplynulých 12 mesiacov
(medziročné hodnotenie k 20. júnu, v %)

Podielový fond

Správcovská spoločnosť 

Zisk/Strata*

KBC - Equity Fund Biotechnology

KBC Equity Fund

33,52

KBC - Equity Fund Internet

KBC Equity Fund

25,11

TAM - Korunový akciovo-dlhopisový

Tatra Asset Management

18,42

WIOF - European Equity

AIG Global Inv. Corp.

-24,14

VB - Europa-Invest

Volksbanken-KAG

-23,18

VB - Amerikan Selection

Volksbanken-KAG

-21,99

Zdroj: Asociácia správcovských spoločností
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 02:00