Reuters
StoryEditor

Súdny dvor EÚ: Pozrite sa, kedy za meškanie letu nedostanete oškodné

18.05.2017, 01:24
Autor:
ducduc
Ak do lietadla vrazí vták ide o situáciu, ktorá môže oslobodiť leteckého dopravcu od jeho povinnosti platiť náhradu za meškanie letu. Začiatkom mája o tom rozhodli sudcovia v Luxemburgu.

V auguste 2013 sa chceli pani Marcela Pešková a pán Jiří Peška letecky dopraviť z Ostravy do bulharského Burgasu. Let prevádzkovala česká letecká spoločnosť Travel Service.

Niekoľkohodinové meškanie

Lietadlu bola na predchádzajúcom lete zistená technická porucha na reverznom systéme. Jej odstránenie si vyžiadalo opravu, ktorá trvala takmer dve hodiny. Pri pristávaní letu z Burgasu do Brna sa lietadlo navyše následne dostalo do kolízie s vtákom. Aj táto udalosť si vyžiadala ďalšiu kontrolu technického stavu aeroplánu. Dve nečakané incidenty tak spôsobili, že let pani Peškovej a pána Pešku meškal na prílete do Ostravy 5 hodín a 20 minút.

Český súd sa pýtal

Pár sa následne obrátil na súd. Od Travel Service chcel ako odškodné približne 250 eur. Obvodní soud pre Prahu 6 položil Súdnemu dvoru viacero otázok. Český súd chcel vedieť najmä to, či je kolízia lietadla s vtákom mimoriadnou okolnosťou a či jej vznik môže oslobodiť leteckú spoločnosť od povinnosti platiť náhradu za meškanie letu.  Podľa európskej legislatívy a judikatúry Súdneho dvora totiž platí, že letecký dopravca nie je povinný platiť náhradu, ak je meškanie spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ktorým sa nedalo zabrániť.

Sudcovia v Luxemburgu rozhodli, že kolízia medzi lietadlom a vtákom, ako aj ďalšie poškodenia v dôsledku tejto kolízie, nie sú vnútorne spojené so systémom fungovania lietadla. To znamená, že táto nehoda sa netýka bežnej aktivity leteckého dopravcu. Preto je kolízia medzi lietadlom a vtákom mimoriadnou okolnosťou, za ktorú dopravca nemôže zodpovedať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:14