StoryEditor

Šetrite a vybavte kataster elektronicky

Keď kupujete či predávate nehnuteľnosť, je dobré všetko si preveriť v katastri nehnuteľností. Aktuálne sa chystá do pripomienkového konania novela katastrálneho zákona, korá má súčasné služby katastra ešte viac vylepšiť, zlacniť a zmodernizovať.

Odpovedá Martina Šimková, Úrad geodézie, kartografie a katastra
1. Chystané novinky
Aktuálne sa veľa hovorí aj o pripravovanom katastrálnom zákone. Aké hlavné zmeny sú z vášho pohľadu potrebné vzhľadom na meniacu sa situáciu na realitnom trhu?
V súčasnosti pripravujeme novelu katastrálneho zákona, ktorej cieľom je vytvoriť legislatívne podmienky na zrýchlenie a skvalitnenie procesu registrácie nehnuteľností. V prospech ľudí je napríklad skrátenie niektorých lehôt na zápis práv do katastra nehnuteľností a ich výmaz, ako napríklad zavedenie osobitnej lehoty na výmaz záložného práva z doterajších 60 dní na 5 pracovných dní, čo prispeje k rozvoju hypotekárneho trhu. Zároveň návrh zákona predpokladá skrátenie lehoty na vykonanie záznamu aj v prípade, že návrh bol podaný elektronicky, a to zo 60 na 30 dní. Ďalšou z noviniek je zavedenie centrálneho systému katastra nehnuteľností v rámci celého Slovenska. Každý okresný úrad bude mať prístup ku všetkým údajom katastra nehnuteľností, pretože návrh zákona upravuje aj podmienky elektronickej komunikácie s úradmi katastra, ako aj poskytovanie údajov elektronicky.

2. Prínos v praxi
Aké zmeny novela zákona prinesie v rámci zvýšenia komfortného prístupu do elektronického systému katastra?
Pripravovaná novela zákona zvýši otvorenosť informačného systému katastra nehnuteľností a zlepší služby pre ľudí, ako aj štát cez elektronickú komunikáciu. Zároveň sprístupní niektoré doteraz neposkytované údaje. Napríklad súpis nehnuteľností, ktoré sú vo vlastníctve jednej osoby alebo v správe jednej osoby, a preto už nebude potrebné vyhotovovať jednotlivé listy vlastníctva, v ktorých sú nehnuteľnosti zapísané. Ďalšou zaujímavou zmenou bude zavedenie služby „sledovanie zmien na liste vlastníctva“, ktorá umožní každému vlastníkovi byť okamžite informovaný o tom, čo sa s jeho nehnuteľnosťami deje. Táto služba je aj nástrojom boja proti podvodom pri nakladaní s nehnuteľnosťou, pretože vlastník bude ihneď po doručení návrhu na vklad zmluvy o tejto skutočnosti informovaný.

3. Vylepšenie služieb
Doteraz sa stávalo, že kataster proces vkladu pozastavil kvôli chybám v podkladoch. Čo umožní po novom novela?
Návrh zákona tiež rozšíri dôvody, keď je možné opraviť chybu v katastri. Správny orgán bude môcť v rámci konania o oprave chyby odstrániť zápis duplicitného, respektíve viacnásobného vlastníctva. Tiež bude môcť opraviť chybné údaje zapísané v katastri na základe rozhodnutia o dedičstve, ak vyplynuli z nesprávnych podkladov na účely dedičského konania, prípadne i chybné údaje zapísané v katastri na základe rozhodnutia o schválení registra obnovenej evidencie pozemkov. Návrh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 02 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-03-03 18:14:15 - Feat.: - Title: Nemecký digitálny priemysel potrebuje imigrantov. Odmietame postoje AfD, vyhlásilo tamojšie združenie 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-03-04 09:34:00 - Feat.: - Title: Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:49