Sudca - ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

Toto sú novinky pre sudcov. Pozrite sa, čo sa zmení

19.05.2017, 00:47
Autor:
ducduc
V parlamente prešla novela sudcovských zákonov, ktorú predstavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Mení sa spôsob výberu, hodnotenie a disciplinárne konanie osôb v talári.

Výberové konania
Od prvého júla sa sudcovia budú vyberať po novom. A to v hromadnom výberovom konaní. Konať sa budú v jeden deň vo všetkých ôsmich krajoch na Slovensku súčasne. Z tohto procesu vznikne zoznam kandidátov na funkciu sudcu, ktorí budú môcť po bezpečnostných previerkach a vzdelávaní budú pripravení nastúpiť na uvoľnené miesta sudcov. Rezort očakáva, že takéto výberové konania sa budú konať minimálne raz ročne. Mal by sa odstrániť doterajší stav, podľa ktorého sa jedno sudcovské miesto obsadzuje približne rok. Databáza kandidátov, ktorá vznikne na základe výberového konania, bude zverejňovaná na webe ministerstva spravodlivosti.

Hodnotenie sudcov

Od prázdnin sa taktiež skončí stav, kedy sudcu hodnotí jeho kolega. Hodnotiť budú po novom profesionálne hodnotiace komisie zložené zo sudcov alebo emeritných sudcov. Komisie vzniknú v rámci každého kraja, pričom komisia z jedného kraja bude vždy hodnotiť sudcov z iného kraja. Bodovanie sudcov bude zverejňované. Dvojnásobne negatívne hodnotenie sudcu bude aj stále závažným disciplinárnym previnením a tretie po sebe nasledujúce negatívne hodnotenie bude znamenať vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu.

Disciplinárne konania

Aktuálnym problémom slovenskej justície sú aj disciplinárne konania. Trvajú dlho, časté sú aj prieťahy. Rezort v nových zákonoch počíta s tým, že sa konania urýchlia. Má tomu prispieť to, že novou inštitúciou, ktorá bude vykonávať dohľad nad ich plynulosťou, bude Súdna rada. Tá bude mať zároveň kompetencie aj nástroje na to, aby v prípade prieťahov mohla konať. Aj táto novinka začne platiť už v júli tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:25