StoryEditor

20 otázok o úhradách u lekára

Ktoré vyšetrenia sú zadarmo? Čo ak máte o platbách požadovaných lekárom pochybnosti a kde sa na to sťažovať? Ako sa objednať bez čakania? Na početné otázky čitateľov z HN Poradne odpovedajú experti zdravotných poisťovní a z ministerstva zdravotníctva.


1.
Platba u ortopéda
Koľko si treba priplatiť u ortopéda a či treba vôbec, ak si ma objednal?
Dôvera:
Ak ide o zdravotnú starostlivosť indikovanú zo zdravotných dôvodov, na ktorú pacienta k zmluvnému ortopédovi odoslal všeobecný lekár, neplatíte žiadne poplatky.
VšZP: Rozsah zdravotnej starostlivosti hradenej zo zdravotného poistenia stanovuje zákon. Môže požadovať úhradu len za výkony, ktoré nie sú hradené z poistenia. Povinný je uviesť ich v cenníku a umiestniť na viditeľnom mieste. Ošetrujúci lekár musí o poplatkoch pacienta vopred informovať. Ak požaduje platbu, musí mu vystaviť doklad o zaplatení, kde presne uvedie, za čo sa platí.

2.
Opodstatnenosť úhrady
Mám pochybnosti o platbe u lekára. Na koho sa môžem obrátiť?
VšZP:
Pochybnosti by ste mali riešiť priamo na mieste, prípadne sa môžete obrátiť na príslušný kraj, ktorému poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zasielajú cenník všetkých zdravotných výkonov, pri ktorých možno požadovať úhradu. Môžete požiadať svoju zdravotnú poisťovňu aj o výpis z vášho účtu a overiť si, akú zdravotnú starostlivosť uhradila za vás poisťovňa.

3.
Kožné testy
Alergológ mi tvrdil, že poisťovňa hradí len určitý počet kožných testov. Ja mám záujem o väčší počet, než sa bežne uhrádza. Musím si za ne priplatiť?
Dôvera:
Rozsah zdravotnej starostlivosti hradenej z poistenia určuje ošetrujúci lekár – v tomto prípade alergológ. Spravidla do rozsahu dohodnutého v zmluve so zdravotnou poisťovňou. Po jeho odbornom odôvodnení je možné uhradiť aj starostlivosť nad zmluvný rámec. Ak máte záujem o väčší rozsah starostlivosti, než určil lekár, môže od vás daný lekár žiadať úhradu za starostlivosť poskytnutú takzvane „na vlastnú žiadosť pacienta“.
VšZP: Lekár radí zdravotnú starostlivosť v zmysle legislatívy, ktorá presne stanovuje, ktoré výkony sú hradené z poistenia. Informujte sa u svojho lekára, či test, o ktorý máte záujem, je hradený zo zdravotného poistenia. Ak áno, VšZP ho uhradí. Ak máte záujem o test, ktorý nie je hradený poisťovňou alebo ho lekár neindikoval, je potrebné si ho zaplatiť.

4.
Stanovené vyšetrenie
Platila som u neurológa za vyšetrenie EEG päť eur. Som poistencom VšZP. Je to správne? Na vyšetrenie som sa neobjednávala sama, stanovila mi ho lekárka.
VšZP:
Vyšetrenie EEG je hradené zo zdravotného poistenia, ak ho indikuje ošetrujúci lekár. V takomto prípade by ste za vyšetrenie nemali platiť. Lekár môže požadovať úhradu len za výkony, ktoré nie sú hradené zo zdravotného poistenia. Tie je povinný uviesť v cenníku, umiestniť ho na viditeľnom mieste a ošetrujúci lekár je povinný o poplatkoch pacienta vopred informovať. Ak požaduje lekár od pacienta platbu, musí mu vystaviť doklad o zaplatení, kde presne uvedie, za čo pacient platí.

5.
Ďalšie vyšetrenie spirometrie
Som poistenec VšZP. Pri vyšetrení spirometrie – klasicky – si lekár vypýtal ešte 15 eur navyše za ďalšiu spirometriu – hĺbkovú. Je to v poriadku?
VšZP:
Spirometria sa hradí zo zdravotného poistenia a ak ju indikuje ošetrujúci lekár, pacient by za ňu platiť nemal, pretože lekárovi ju uhradí poisťovňa. Odporúčame vám obrátiť sa na príslušný samosprávny kraj a informovať ho, že ste neoprávnene platili za vyšetrenie. Rovnako vám odporúčame skontrolovať si výpis z vášho účtu poistenca, kde si môžete overiť, akú zdravotnú starostlivosť za vás uhradila VšZP.

6.
Výpočet preventívnych prehliadok
Aké vyšetrenia majú poistenci na Slovensku zadarmo?
Poisťovne:
Nárok je zo zákona na množstvo úkonov. Preventívna prehliadka detí u pediatra (deväťkrát do 1. roku života, z nich najmenej tri do troch mesiacov a raz do 18 mesiacov), preventívna prehliadka u všeobecného lekára (raz za 2 roky vo veku nad 18 rokov), preventívna prehliadka u gynekológa (raz za rok ženy od 18 rokov alebo od prvého tehotenstva), RTG mamografia ženy vo veku 40 – 69 rokov (raz za 2 roky), preventívna starostlivosť v materstve (raz mesačne – prevencia počas tehotenstva a raz do šesť týždňov po pôrode), preventívna prehliadka u urológa (raz za tri roky – muži od 50 rokov alebo podľa výskytu hodnôt a výskytu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:55