StoryEditor

Bývalý člen ECB šokuje. Odhalil tajné machinácie

14.09.2013, 14:00
Autor:
adpadp
V knihe popisuje tajné rokovania európskych lídrov a plány o vystúpení krajín z eurozóny.

Bývalý člen predstavenstva Európskej centrálnej banky Lorenzo Bini Smaghi napísal knihu, v ktorej odhalil tajné machinácie európskych politikov počas globálnej hospodárskej krízy. V knihe s názvom Morire di Austerita (Zomieranie z šetrenia) hovorí o viacerých škandalóznych plánoch vtedajších vodcov silných európskych krajín, uviedol portál CNBC.

Hovorí napríklad o bývalom talianskom lídrovi, Silviovi Berlusconim, ktorý v roku 2011 počas svojej funkcie premiéra tajne plánoval, že Taliansko opustí menovú úniu. Podľa ekonóma a bývalého člena ECB Berlusconi svoje plány úteku od eura mal dokonca konzultovať s vtedajšími lídrami Nemecka a Francúzska, Angelo Merkelovou a Nicolasom Sarkozym.

Aj keď Berlusconi sa svojím názorom na spoločnú európsku menu netajil, tajné rokovania ohľadne vystúpenia z eurozóny verejnosť šokovali. Bini Smaghi bol vo výkonnej rade centrálnej banky v rokoch 2005 až 2011, bol teda v centre diania riešenia finančnej krízy.

Bini tiež prilial do ohňa komplikovaným vzťahom medzi Nemeckom a Gréckom vyjadrením, že Merkelová plánovala, že na jeseň v roku 2012 už Grécko nebude v eurozóne, neskôr však po jeho odrazení od dna zmenila názor, uvádza ďalej portál CNBC.

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 05:29