StoryEditor

Stážista sa upracoval k smrti, banky sa búria

23.08.2013, 12:30
Smrť Moritza Erhardta (na snímke) rozpútala debatu o práci v investičných bankách.

Dvadsaťjedenročný Nemec na konci sedemtýždňovej praxe v londýnskej Bank of America Merrill Lynch skolaboval. Zomrel ráno v sprche po tom, čo údajne pracoval tri noci v kuse. Príčinou smrti bol podľa prvých informácií infarkt. Na oficiálnu správu lekárov sa ešte len čaká, väčšina diskutujúcich na britských portáloch je však presvedčená, že zomrel v podstate na prepracovanie.

Podmienky stáží a vôbec práca v britských investičných bankách sa musí zmeniť, píšu diskutujúci na britských weboch v reakcii na smrť mladého stážistu.

"Moja generácia vyrastala s presvedčením - a hovorili nám to rodičia, učitelia i médiá - že keď dostaneme prácu v investičnej banke a budeme tvrdo drieť, nemusíme sa báť. Môžeme mať všetko - rýchle auto, byt v podkroví, dovolenku v Karibiku, krásnu priateľku alebo priateľa, "píše v britskom The Telegraph spisovateľka, novinárka a bývalá investičná bankéřka Venetia Thompsonová.

"A čo je na tom všetkom najlepšie? Že to ani nebudeme musieť robiť navždy, len tak dlho, aby sme si zaistili budúcnosť a v tridsiatich alebo štyridsiatich rokoch mohli robiť to, čo naozaj chceme." To bol americký sen v londýnskej metropole. Otec Moritza Erhardta prezradil, že jeho syn plánoval pracovať pár rokov naozaj tvrdo a potom robiť niečo iné. "Moritz však už nikdy nebude mať šancu robiť niečo dobré, "dodáva Thompsonová.

"Musíme si to priznať, je to aj naša chyba, lenže medzi sebou súperíme o mimoriadne dobre platenú prácu," píše jeden z diskutujúcich na webe The Independent.

"Keď som bola v jeho veku, chodila som do práce o siedmej ráno a mnoho nocí som trávila s klientmi. Často som sa pristihla o piatej ráno v sprche s búšiacim srdcom. Potom som dostala infekciu obličiek a doktori mi povedali, že mám narušenú imunitu, ale ani to ma neprinútilo zvoľniť, "opisuje Thompsonová.

Tá tvrdí, že sa stážistov v bankách pomocou "vojenského drilu" snažia pripraviť na náročnú prácu a na rozhodovanie o veľkých peniazoch.

Komentátorka The Independent píše o akomsi bludnom kruhu, čo znamená, že taxikár o siedmej ráno zavezie zamestnanca domov, počká, kým sa osprchuje, a odvezie ho späť do kancelárie.

"Bohužiaľ, tam nie je o štvrtej ráno žiadny šéf, ktorý by svojho zverenca na pokraji vyčerpania poslal domov. Len kopa termínov a nesplniteľných úloh," opisuje. Dodáva, že tvrdé podmienky stáží nie sú zďaleka len v bankovníctve. A na druhú stranu sú tiež dobré stáže.

"Mladí ľudia by mali mať ostré lakte, keď sa chcú presadiť. Žiadny ďalší dvadsaťjedenročný by ale nemal zomrieť následkom toho, že sa snaží urobiť dojem na šéfa," uzatvára.

ihned.cz

01 - Modified: 2019-04-11 18:22:47 - Feat.: - Title: Viedenský maratón vyhral Keňan Kipchumba, druhá smrť v 35-ročnej histórií viedenského maratónu 02 - Modified: 2017-03-22 14:47:51 - Feat.: - Title: Na kávu k Ralphovi Laurenovi? Prečo nie! 03 - Modified: 2016-11-14 05:17:23 - Feat.: - Title: Britský parlament možno presťahujú do bubliny, položenej na Temži 04 - Modified: 2016-07-21 06:46:04 - Feat.: - Title: Pri líbyjskom pobreží objavili v člne telá žien a muža 05 - Modified: 2016-07-11 14:56:50 - Feat.: - Title: "Zbohatol som tak veľmi, že som musel fingovať vlastnú smrť," hovorí muž, ktorý unikol Kimovi
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:34