StoryEditor

Agrárna reforma má aj výhody

27.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ministri poľnohospodárstva EÚ sa včera ráno po dlhých rokovaniach dohodli v Luxemburgu na zásadnej reforme spoločnej poľnohospodárskej reformy únie (CAP). O tom, ako presne zasiahne slovenských farmárov, sa rozhodne na jeseň počas technických rokovaní medzi EÚ a desiatimi vstupujúcimi štátmi. Podľa expertky na poľnohospodárstvo zo slovenskej misie pri EÚ v Bruseli Ingrid Jenézovej je však viacero bodov schválenej reformy pre Slovensko výhodných. Reforma zavádza jednotnú dotáciu poľnohospodárom nezávislú od objemu výroby, hoci pri 25 percentách platieb na plodiny na ornej pôde ponecháva možnosť väzby dotácií na výrobu a obsahuje tiež viacero možností zachovania väzby na produkciu pri chove dobytka.
Keďže Slovensko bude po vstupe do EÚ využívať zjednodušený systém vyplácania priamych poľnohospodárskych platieb, zavedenie jednotnej poľnohospodárskej dotácie mu vyhovuje, pretože mu uľahčí prechod na tento systém, povedala Jenézová.
Ocenila tiež prísnejšie podmienenie vyplácania dotácií rešpektovaním štandardov v oblasti bezpečnosti potravín, životného prostredia, zaobchádzania so zvieratami a udržiavania poľnohospodárskej pôdy v dobrom stave.
Systém priamych poľnohospodárskych platieb pre nové krajiny, ako bol dohodnutý v prístupových rokovaniach s EÚ, sa reformou nemení. Farmári z nových štátov dostanú od EÚ v prvom roku členstva len 25 % z úrovne terajších krajín, pričom priame platby sa budú postupne zvyšovať až do roku 2013. (Viac na s. 16)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 21:38