StoryEditor

Sľuby zatiahnu ministerstvá, Počiatek im berie 4,3 miliardy

Minister financií Ján Počiatek našiel zdroje na plnenie sľubov vlády. Kým šéfovia ostatných rezortov sa snažia vylobovať čo možno najviac peňazí pri zostavovaní rozpočtu pre budúci rok, Počiatek im siahol ešte na tohtoročné zdroje. Svoje výdavky musia všetky rezorty znížiť o desať percent, spolu o 4,3 miliardy. Tak znie nariadenie vlády.
Minister financií Ján Počiatek našiel zdroje na plnenie sľubov vlády. Kým šéfovia ostatných rezortov sa snažia vylobovať čo možno najviac peňazí pri zostavovaní rozpočtu pre budúci rok, Počiatek im siahol ešte na tohtoročné zdroje. Svoje výdavky musia všetky rezorty znížiť o desať percent, spolu o 4,3 miliardy. Tak znie nariadenie vlády.
Ďalších 3,8 miliardy chce ministerstvo financií nájsť v štátnych finančných aktívach, navyše príjmy štátneho rozpočtu odhaduje o 1,8 miliardy vyššie, ako bol plán. Dohromady sa tak na vládne priority pre tento rok našlo 9,9 miliárd korún. "Zdroje chceme použiť na naplnenie cieľov programového vyhlásenia vlády," povedal včera po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Zároveň však pripustil, že to nebude pre vládu jediný zdroj peňazí. "Program, ktorý sme postavili, je možné dosiahnuť len v kombinácii podpory ekonomiky, šetrenia a určite v kombinácii s opatreniami v oblasti daní," dodáva.

Ministerstvá hľadajú
Výšku desiatich percent zdrojov z každého rezortu si určilo samo ministerstvo. "Myslíme, že desať percent je veľmi ľahko únosných. Teraz je úlohou každého ministra nazrieť do svojho rozpočtu a nájsť rezervy," povedal Počiatek. Ministri už začali hľadať, odkiaľ peniaze vyčlenia. Najviac do vrecka budú musieť načrieť ministerstvá obrany, dopravy a školstva.
Šéf rezortu obrany František Kašický bude musieť nájsť vyše 880 miliónov. "Vydal som pokyn, aby sa pripravili opatrenia, aby sme vedeli, v akej časti rozvoja tieto prostriedky ušetríme," povedal Kašický novinárom. Minister dopravy Ľubomír Vážny, ktorý musí nájsť vyše 760 miliónov korún, siahne do všetkých zdrojov, čiastočne aj na výdavky na diaľnice. "Nie som nadšený, že peniaze budú chýbať, ale je to konsenzus celej vlády a musím sa s tým nejako vyrovnať," dodal.
Ministerstvo školstva sa musí tento rok vzdať 724 miliónov korún. Poslanec a bývalý minister školstva Martin Fronc však tvrdí, že stiahnutie peňazí v takom objeme pocítia regionálne a zrejme aj vysoké školy. "Problém je v tom, že v kapitole nebol prebytok peňazí aj vzhľadom na tvrdú zimu, už vtedy sa dožadovalo doplatenie. A zima posledné štyri mesiace v roku ešte len nastúpi," povedal pre HN Fronc.

Vplyv na rozpočet
Ktoré konkrétne priority bude ministerstvo financií z ušetrených peňazí kryť ako prvé, ešte nie je známe. "Bude to predmetom rokovaní," tvrdí štátny tajomník ministerstva financií František Palko. Podľa Počiatka bude vláda určite čerpať z ušetrených peňazí už v tomto roku.
"Máme jasnú stratégiu plnenia sľubov, alokácia jednotlivých prostriedkov s týmto priamo nesúvisí. Máme aj rámec, ktorý dnes už vieme využiť," povedal Počiatek.
Ak by vláda všetky vyčlenené zdroje nevyužila, odrazilo by sa to na lepšom deficite verejných financií. "Momentálne je však vývoj ekonomických parametrov veľmi priaznivý," tvrdí Počiatek. Ani podľa Palka nie je dôvod sa v tomto roku snažiť znižovať deficit. Posledné predpoklady ministerstva financií hovoria o tom, že v tomto roku dosiahne 2,2 percenta hrubého domáceho produktu.
Presunutie výdavkov nepovažuje za dôležitý krok bývalý minister financií Ivan Mikloš. "Nie je to hodné komentára. Vláda iba plošne sťahuje peniaze, aby mohla plniť sľuby," odkázal Mikloš.

Počiatek je spokojný
Počiatek však stiahnutie desiatich percent financií zo všetkých rezortov považuje za ukážku toho, ako komplexne pristupovať k výdavkom vlády. "Mnohé rezorty ani neprešli žiadnymi reformami. Je to začiatok novej éry správania k vládnym výdavkom," tvrdí. Snahu šetriť a nájsť zdroje považuje za pozitívnu aj analytik Tatra banky Róbert Prega, avšak súhlasí s Miklošom, že vláda len šetrí, aby minula inde. Ak ministerstvá škrtnú kvôli prioritám vlády zdroje na svoju prevádzku, môže to podľa neho navyše ovplyvniť aj infláciu. "Znižovanie výdavkov ako takých by bolo pozitívne, pretože sú súčasťou domáceho dopytu, znížilo by to inflačné tlaky. Keďže vláda má peniaze spätne minúť, je to pre infláciu prinajlepšom neutrálne, ale z hľadiska zmeny štruktúry to môže byť aj horšie," dodáva Prega.

Kto koľko musí ušetriť

Kapitoly štátneho rozpočtu

Viazanie v miliónoch korún

 Ministerstvo zahraničných vecí

88,74

 Ministerstvo obrany

883,03

 Ministerstvo vnútra

456,74

 Ministerstvo spravodlivosti

126,11

 Ministerstvo financií

226,97

 Ministerstvo životného prostredia

54,58

 Ministerstvo školstva

724,74

 Ministerstvo zdravotníctva

81,27

 Ministerstvo práce, soc. vecí a rodiny

118,02

 Ministerstvo kultúry

156,67

 Ministerstvo hospodárstva

234,79

 Ministerstvo pôdohospodárstva

141,02

 Ministerstvo výstavby a reg. rozvoja

12,93

 Ministerstvo dopravy, pôšt a telek.

762,52

 Správa štátnych hmotných rezerv

32,64

 Slovenská akadémia vied

48,15

 Spolu (vrátane neuvedených rozpočtových kapitol)

4324,77

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stojí za to... 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chute, vône, vecičky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:58