StoryEditor

Ceny energií bez kontroly

27.02.2007, 23:00
Ak prezident podpíše novelu zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorá má platiť od 15. marca, regulačný úrad prestane fungovať. Tvrdia to súčasní členovia regulačnej rady ÚRSO, ktorých chce vládna koalícia vymeniť.

Ak prezident podpíše novelu zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorá má platiť od 15. marca, regulačný úrad prestane fungovať. Tvrdia to súčasní členovia regulačnej rady ÚRSO, ktorých chce vládna koalícia vymeniť.
Podľa nového znenia zákona ostávajú starí členovia rady vo svojej funkcii dovtedy, kým ich nenahradia noví. "Zákon však do ich vymenovania nerieši funkciu predsedu a podpredsedu úradu ako štatutárov. A tak k 15. marcu tieto funkcie zo zákona zanikajú," upozorňuje podpredseda regulačnej rady ÚRSO Ján Klepáč. To, že koalícia nových členov regulačnej rady do tohto termínu neschváli, je podľa neho "pravdepodobnosť hraničiaca s istotou". V takom prípade by sa z ÚRSO stal dočasne len poradný orgán bez právomocí.
Bez štatutárov
Novela zákona ruší tzv. personálnu úniu medzi predsedom a podpredsedom úradu a predsedom a podpredsedom regulačnej rady, ktorými sú v súčasnosti tie isté osoby. Z toho dôvodu prestane mať ÚRSO podľa jeho šéfov od polovice marca štatutárov.
Najprv totiž musia byť zvolení členovia regulačnej rady a až tí vláde navrhnú, kto by mal šéfovať celému úradu a kto bude podpredsedom. Kým sa tak nestane, nebude mať kto podpisovať cenové rozhodnutia a ďalšie záväzné dokumenty vydané úradom.
V prípade, že prezident novelu vráti parlamentu, čo však koalícia nepredpokladá, ÚRSO by ďalej pracoval bez problémov.
Problém pre nováčikov
Za predpokladu, že zákon nadobudne o dva týždne účinnosť, môže to postihnúť najmä nové subjekty, ktoré ešte len začínajú podnikať. Predstavitelia ÚRSO tvrdia, že im nebude mať kto vystaviť príslušné cenové doklady.
"Činnosť úradu je permanentná. Denne parafujeme cenové rozhodnutia, ale aj iné dokumenty, na ktorých musí byť podpis predsedu alebo podpredsedu úradu," upozorňuje terajší šéf regulačnej rady a aj celého úradu Karol Dvorák. Na Slovensku stále vznikajú nové regulované subjekty, najmä vo vodárenstve, ktoré žiadajú o schválenie cien. Podľa Dvoráka tak do značnej miery bude paralyzované ich podnikanie.
Kedy si sadnú a vyberú?
Situáciu okolo zvolenia nových členov regulačnej rady nechcel šéf energetiky na ministerstve hospodárstva Marián Naniaš komentovať. Predpokladá však, že do 15. marca "sa to stihne". Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor považuje polovicu marca za "dosť napätý termín. Ale keďže ho tak stanovili, predpokladám, že sa všetko splní".
Tibor Mikuš z ĽS-HZDS nemá informácie, že by sa o nových členoch regulačnej rady v koalícii rokovalo. Parlament, ktorý má vybrať polovicu z nich, však zasadne až v druhej polovici marca, takže nová regulačná rada tak skoro nebude. Druhú polovicu určí vládny kabinet.
"Prechodné ustanovenie zákona rieši aj otázku obsadenia funkcie predsedu a podpredsedu úradu. Treba rozlíšiť dve etapy od momentu nadobudnutia účinnosti zákona až do momentu, keď bude predseda ÚRSO na návrh rady pre reguláciu vymenovaný vládou," tvrdí rezort hospodárstva. Prezident môže člena rady poveriť vykonávaním niektorých kompetencií až do vymenovania predsedu a podpredsedu ÚRSO. Podľa druhej možnosti súčasní šéfovia ÚRSO ostanú dočasne vo svojich funkciách aj po nadobudnutí účinnosti zákona.

Zemný plyn možno zlacnie
Od polovice tohto roka by sa mohli znížiť ceny zemného plynu. Predpokladá to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Nebude to však o desať percent, ako už preniklo do médií, ale pravdepodobne o 3,97 až 5,64 percenta. Podľa podpredsedu regulačnej rady Jána Klepáča ceny pôjdu dole za predpokladu, že sa naplní očakávaný "vývoj faktorov", od ktorých to závisí. "Prvým faktorom je tohtoročná priemerná cena ropy Brent na svetových trhoch. ÚRSO počíta s priemernou cenou 56,5 dolára." Veľmi dobre sa podľa Klepáča vyvíja aj priemerný výmenný kurz koruny oproti doláru. Regulačný úrad očakáva, že v tomto roku bude 26,10 koruny za dolár. Ceny však závisia aj od množstva predaného plynu.
"Musíme počkať na vývoj cien ropy. Ak sa potvrdí pozitívny trend kľúčových faktorov zo začiatku roka, najmä cena ropy a posilňovanie koruny, veríme, že plyn by mohol zlacnieť," potvrdila hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Upozornila však, že ropa v posledných dňoch zdražela. Veľa preto závisí aj od výsledku rokovaní o nákupných cenách ropy s ruským Gazpromom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:35