StoryEditor

Závod SNP odpísal miliardový dlh

21.02.2006, 23:00

Bratislava (hn/Tomáš Velecký)
Účtovníctvo Závodu SNP je ľahšie o takmer miliardový dlh. Žiarska hlinikáreň sa na vyriešení sporného záväzku dohodla so štátnou Slovenskou konsolidačnou. "Odborným garantom vysporiadania bola poradenská spoločnosť Deloitte and Touch a zahraničným obchodným partnerom, ktorý prevzal sporný záväzok hlinikárne, bola spoločnosť Solemmy Financial Limited," spresnila Andrea Straková, hovorkyňa finančnej skupiny Penta, ktorá hlinikáreň ovláda.
Sporná pohľadávka Slovenskej konsolidačnej voči hlinikárni začala vznikať ešte pred rokom 1989. Štát vtedy administratívnym opatrením vytvoril dlhy približne tisícke výrobných a poľnohospodárskych podnikov v Československu, medzi nimi aj Závodu SNP. Dlh vznikal tvorením takzvaných trvalo obrátkových zásob. Naproti tomu hlinikáreň v čase, kým ju ovládal štát, hradila na účet Slovenskej konsolidačnej stovky miliónov. Závod SNP po tom, čo sa dostal pod vplyv Penty, označil tieto platby za bezdôvodné a žiadal, aby mu ich Slovenská konsolidačná vrátila.
Hrozilo, že problém s nevyrovnanými záväzkami a pohľadávkami sa bude ťahať niekoľko rokov. Hlinikáreň aj Slovenská konsolidačná nakoniec pristúpili na mimosúdne vyrovnanie. Závod SNP prestal vymáhať neodôvodnené platby naspäť a Slovenská konsolidačná prestala evidovať spornú pohľadávku, ktorá medzitým prešla na Solemmy Financial Limited ako zahraničného garanta. "Vyhli sme sa dlhoročným súdnym sporom," vyhlásil partner Penty Jozef Špirko.
V súčasnosti sa Penta orientuje na reštrukturalizáciu žiarskej hlinikárne. Zo Závodu SNP postupne odčleňuje aktivity, ktoré nesúvisia s hlavným predmetom podnikania, teda výrobou hliníka. Vyčlenené prevádzky následne hlinikárne pod taktovkou Penty predávajú. Vlani do vyčlenenej firmy Alufinal zameranej na výrobu lisovaných hliníkových profilov vstúpila švédska spoločnosť Sapa a závod Foundry, špecializovaný na vysokotlakové vstrekovanie a na obrábanie hliníkových súčiastok pre autopriemysel, kúpil španielsky koncern Fagor Ederlan.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 18:00