StoryEditor

DaimlerChrysler prepustí pätinu manažmentu

24.01.2006, 23:00

Nemecko-americká automobilka DaimlerChrysler prepustí do konca roka 2008 približne šesťtisíc zamestnancov na manažérskych pozíciách. Generálny riaditeľ spoločnosti Dieter Zetsche tvrdí, že počet manažérov piateho najväčšieho výrobcu automobilov na svete sa tak celosvetovo zníži približne o pätinu. Tento krok by mal spolu s ďalšími programami zvýšiť efektivitu a znížiť ročné náklady na administratívu o jeden a pol miliardy eur, uviedol Zetsche. "Čistý efekt ohláseného programu bude úspora miliardy eur ročne," vyhlásil generálny riaditeľ.
Náklady na prepúšťanie manažmentu automobilky by mali do roku 2008 predstavovať celkovo dve miliardy eur. V reakcii na Zetscheho vyhlásenie akcie spoločnosti poskočili o 3,8 percenta na 44,29 eura. Súčasťou programu je aj zásah do topmanažmentu, keďže počet členov predstavenstva automobilky sa zníži zo súčasných dvanástich na deväť.
Nemenovaný zdroj zo spoločnosti DaimlerChrysler ešte v decembri uviedol, že automobilka plánuje prepustiť do konca roku 2008 celkovo 16 500 ľudí, z toho 8 500 pracovníkov divízie Mercedes-Benz.
Svetové automobilky sa snažia znižovať náklady a zvyšovať efektivitu. Najväčší výrobca automobilov na svete, spoločnosť General Motors, ešte v novembri minulého roka avizoval, že do roku 2008 zavrie v severnej Amerike deväť tovární a prepustí približne 30-tisíc ľudí. Druhá najväčšia americká automobilka Ford Motor v pondelok avizovala, že v priebehu piatich rokov prepustí 25- až 30-tisíc zamestnancov a zavrie štrnásť závodov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 11:32