StoryEditor

Chce to audit znalostnej ekonomiky

01.02.2007, 23:00

Znalostná ekonomika sa stala v Európskej únii, Slovensko z toho nevynímajúc, jednou z najdiskutovanejších tém posledného desaťročia. Podľa prezidenta Zväzu priemyslu Slovenska (ZPS) a úradujúceho prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Slavomíra Hatinu naše zamestnávateľské štruktúry sa s takto formulovanou výzvou stretávajú i v rámci kontaktov na pôde svojej zamestnávateľskej centrály -- Únie priemyselných a zamestnávateľských konfederácií Európy (UNICE). V tomto smere podporili iniciatívu svojho člena -- Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií, ktorého predstavitelia sa zhodli s vedením ZPS na potrebe rozvoja aktivít s cieľom intenzívnejšie prezentovať výsledky priemyselného výskumu na Slovensku.
Naši zamestnávatelia si podľa S. Hatinu uvedomujú racionálne jadro a význam tohto úsilia. Existujú štúdie, podľa ktorých až 40 % rastu produktivity práce sa dosahuje vďaka výdavkom na výskum a vývoj. A vysoká pridaná hodnota z tohto dôvodu -- premietnutá do sofistikovaných výrobkov -- je spravidla tiež garantom adekvátnej miery zisku a celkovej úspešnosti podnikateľských subjektov i celých národných ekonomík. Túto skúsenosť si S. Hatina overil a dobre uvedomoval aj počas svojho manažérskeho pôsobenia vo veľkom petrochemickom kombináte. Podobne je to aj vo viacerých ďalších podnikoch na Slovensku, aj keď na druhej strane má podľa neho situácia v tomto smere dosť ďaleko od ideálu a v porovnaní s vyspelými krajinami tu treba ešte veľa doháňať.
Zamestnávatelia združení v ZPS a RÚZ nechcú vývoj, výskum a inováciu v budúcich rokoch ponechávať na náhodu. A podobne ako si dali vypracovať audit prekážok podnikania na Slovensku, vďaka čomu identifikovali množstvo oblastí, kde ešte treba naše reformné úsilie zintenzívniť -- chcú si podľa S. Hatinu v odborných kruhoch objednať podobný audit o prekážkach, ktoré brzdia rozvoj znalostnej ekonomiky a inovačnej politiky v našej podnikateľskej sfére. Mohlo by to podľa S. Hatinu nielen prispieť k odstráneniu niektorých pretrvávajúcich bariér podnikania, ale aj k celkovému zlepšeniu stavu podnikateľského prostredia v našej krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 04:04