StoryEditor

OCED nás chváli i upozorňuje

27.09.2005, 00:00
Efekty reforiem sú na Slovensku jasné a viditeľné. Na prezentácii ekonomického prehľadu Slovenskej republiky to povedal generálny riaditeľ sekcie ekonomiky členských štátov OECD spoluautor štúdie Val Koromzay. Slovensko dosahuje trvalý, zdravý rast, po Írsku druhý najvyšší v OECD.
Efekty reforiem sú na Slovensku jasné a viditeľné. Na prezentácii ekonomického prehľadu Slovenskej republiky to povedal generálny riaditeľ sekcie ekonomiky členských štátov OECD spoluautor štúdie Val Koromzay. Slovensko dosahuje trvalý, zdravý rast, po Írsku druhý najvyšší v OECD.
Štúdia konštatuje, že zodpovedajúca makroekonomická politika, liberalizácia kapitálového trhu, trhu práce a reforma sociálneho systému v posledných rokoch zásadne zmenili podnikateľské prostredie. Zahraničné investície sú hnacou silou rastu produktivity a kapacít, a pomáhajú ekonomike k rýchlemu a vyrovnanému rastu. Vstup do eurozóny v roku 2009 považujú experti OECD za reálny.
Zvýšiť zamestnanosť
Prehľad zároveň upozorňuje na veľmi vysokú nezamestnanosť. Koronzay zdôraznil, že nezamestnanosť nie je dôsledkom reforiem, ale dedičstvom minulosti. Jedno z odporúčaní OECD je neznižovať odvodové zaťaženie plošne, ale zvýhodniť nízke príjmové skupiny a motivovať ich tak k práci. Mohli by sa diferencovať i regionálne, čo by pomohlo zmierniť veľké medziregionálnej rozdiely.
Vláde sa odporúča prijať opatrenia, ktoré by zvýšili mobilitu pracovnej sily, najmä finančnú stimuláciu výstavby a prevádzkovania nájomných bytov.
Viac peňazí treba nasmerovať do školstva. Na základných a stredných školách treba zdokonaľovať učebné metódy a technické vybavenie. Vysoké školy musia medzi sebou súťažiť, k čomu by mali prispieť nové vysokokvalitné univerzity a konkurencia zahraničných vysokých škôl. Odporúča sa zaviesť na vysokých školách poplatky za štúdium. Akreditačná komisia by zase nemala klásť neprimerané prekážky pre akreditáciu nových škôl. Na jej práci by sa mali vo väčšej miere podieľať zahraniční odborníci.
Podpora vedy
Medziiným by sa mala zmeniť politika na rozširovanie globálnych poznatkov vo výrobnom sektore a sektore služieb. Majú sa odstrániť pretrvávajúce prekážky pohybu technológií a ľudského kapitálu. Jedno z opatrení by malo byť zmiernenie obmedzení pre dôchodkové fondy investovať do rizikového kapitálu a súkromných fondov, najmä do rastových.
Vláda by mala viac finančne podporovať popredných slovenských vedcov a najlepšie vedecké a výskumné inštitúcie. Treba vybrať dve alebo tri prioritné oblasti, pre ktoré by vláda vytvorila mimoriadne podmienky na kvalitný výskum. Experti OECD odporúčajú zaviesť systém pre verejné kofinancovanie súkromného sektora výskumu, vývoja a inovácií.
Privysoká korupcia
Hoci sa aj dosiahol významný pokrok, treba zväčšiť kapacity súdov, zvýšiť ich zodpovednosť. Štúdia upozorňuje na veľmi vysokú korupcia. Odporúča uplatniť nové postupy vo verejnom obstarávaní, ktoré by podplácanie mohli obmedziť, ako napríklad elektronické tendre, medzinárodný benchmarking nákladov.
Prijať by sa mal ústavný zákon na rozšírenie pôsobnosti Najvyššieho kontrolného úradu na mestá, obce a samosprávne kraje. Obmedziť treba imunitu poslancov parlamentu a sudcov. Zákonom by sa mali rozšíriť možnosti prepadnutia nelegálne nadobudnutého majetku.

Klúčové ukazovatele vedy a techniky 
  Výdavky na VaV ako % HDP, 2002 Podnikateľské výdavky na VaV (% na pridanej hodnote v priemysle), 2002  Počet trojitých patentových aplikácií¹ (na milión obyvateľov), 2000 Vedecké články, (na milión obyvateľov), 2001
ČR 1,3 1,1 0,9 256
Maďarsko 1 0,6 3,3 243
Poľsko 0,6 0,2 0,3 147
SR 0,6 0,5 0,8 177
EU 15 1,9 1,8 36,2 556
¹ Patenty na Európskom patentovom úrade EPO, americkom úrade pre patenty a ochranné známky USPTO a Japonskom patentovom úrade JPO
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 10:49