HN/Peter Mayer
StoryEditor

Slovenské firmy už začali zverejňovať platy. Pristúpili k tomu rozdielne

30.04.2018, 13:28
Autor:
ČTKČTK
Od mája bude uvádzanie platov v inzerátoch firiem povinné.

Firmy na Slovensku začali v predstihu zverejňovať vo svojich inzerátoch na pracovných portáloch výšku mzdy, ktorú ponúkajú záujemcom o obsadenie voľných miest. Parlament zmenou zákona rozhodol, že od mája bude údaj aspoň o základnej mzde v pracovných ponukách firiem povinný. 

Firmy neporušia zákon, ak uvedú len minimálnu mzdu

Z doteraz zverejnených inzerátov vyplýva, že zamestnávatelia pristúpili k uvádzaniu ponúkaného platu rozdielne.

Niektoré firmy propagujú mesačnú mzdu, možné odmeny a ďalšie zamestnanecké benefity, ďalší stavili len na údaj s rozpätím platu alebo propagujú odmenu za hodinu práce.

Podobný zákon predkladal v parlamente poslanec Miroslav Beblavý

Podľa popredného pracovného portálu Profesia.sk firmy neporušia zákon, pokiaľ uvedú iba minimálnu mzdu, hoci takýto postup by mohol odradiť záujemcov o prácu.

V novele sú nejasnosti 

Novela príslušného zákona nestanovuje, či podniky musia zvoliť hodinovú, týždennú či mesačnú ponúkanú mzdu. Zároveň ale nebudú môcť dohodnúť s novým pracovníkom nižší plat, než podnik inzeroval. Vlani obsahovala informácie o plate na spomínanom portáli len zhruba štvrtina inzerátov.

Povinné zverejňovanie základného platu v pracovných ponukách prichádza v čase rekordne nízkej nezamestnanosti, ktorá na konci marca na Slovensku dosiahla 5,55 percenta.

Zamestnávatelia, ktorí sa dlhodobo sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, hlásili slovenským úradom práce desiatky tisíc neobsadených pracovných pozícií a zamestnávajú aj viac cudzincov ako v minulosti. Od mája tiež stúpnu alebo budú zavedené nové príplatky za prácu v noci, cez víkendy a počas sviatkov.

Výnimku zo zverejňovanie ponúkaných platov dostali firmy, ktoré hľadajú zamestnancov na prácu v zahraničí, a tiež verejná správa. Napríklad platy úradníkov sa riadia podľa stanovených tabuliek.

01 - Modified: 2024-05-06 16:53:59 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila prevzatie U.S. Steel japonským koncernom Nippon Steel 02 - Modified: 2024-05-06 16:15:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy stúpajú úmerne k napätiu v Gaze 03 - Modified: 2024-05-06 15:12:21 - Feat.: - Title: Aerolínie Spirit Airlines zaznamenali zvýšenie straty, slabý bude aj druhý kvartál 04 - Modified: 2024-05-06 11:59:41 - Feat.: - Title: Slovensko má podľa analytikov najvyššiu spotrebnú daň na benzín v strednej Európe 05 - Modified: 2024-05-06 09:27:39 - Feat.: - Title: Slovensku chýbajú tisíce kyberbezpečnostných odborníkov, upozorňujú experti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 19:37