StoryEditor

Moltes odišiel z Liptova do Poľska

08.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Firma Moltes v Liptovskom Hrádku v týchto dňoch dokončuje presun výroby do Poľska. Výrobu na Slovensku utlmovala postupne od augusta 2005 a koncom minulého roka ju úplne ukončila. Postupne tak prišlo o prácu všetkých asi 600 zamestnancov. Z nich sa 108 prihlásilo doteraz na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Liptovskom Mikuláši. Riaditeľ úradu Dušan Druska vyčíslil, že noví nezamestnaní ovplyvnili tamojšiu mieru nezamestnanosti približne 0,2 percenta. V januári predstavovala 9,6 percenta. Časť prepustených pracovníkov si našla zamestnanie sama, niektorí pracujú v Tesle Liptovský Hrádok.
Spoločnosť Moltes je súčasťou amerického elektrotechnického koncernu Molex Incorporated. Firma vznikla ako spoločný podnik Tesly Liptovský Hrádok a americkej firmy Molex International Inc. v roku 1996. Tá presunie svoju výrobu z Moltesu do poľskej prevádzky Moltechu v Sulecine. Povedal to riaditeľ vonkajších vzťahov spoločnosti Molex Slovakia so sídlom v Kechneci pri Košiciach Miloš Somora.
"Integrovanie aktivít Moltesu do Poľska je reálnym predpokladom na významné zníženie nákladov a zvýšenie konkurencieschopnosti výrobkov Molexu vo svete," povedal Somora. Podľa neho zákazníci Molexu v rámci celosvetovej tendencie vytvárajú veľký tlak na znižovanie cien výrobkov.
Jednou z ciest je znižovanie výrobných nákladov. Liptovskohrádocký Moltes a Moltech v Sulecine sú veľmi podobne orientované jednotky a vo svojich aktivitách často využívali prevoz polovýrobkov z jedného výrobného závodu do druhého. Zlúčením týchto dvoch závodov dosiahne Molex výrazné zníženie nákladov na dopravu, čo predstavuje významnú položku finančných prostriedkov. Ak by takéto opatrenie spolu s ďalšími krokmi firma neurobila, mohla by strata konkurencieschopnosti ohroziť jej postavenie na trhu, poznamenal Somora.
Vedenie Molexu sa rozhodlo presunúť svoje aktivity do Poľska aj preto, lebo pozemok pod existujúcim závodom v Sulecine je jeho majetkom. Pre Molex je teda výhodnejšie investovať do prístavby na svojom pozemku, do ktorej včlení výrobu z Moltesu v Liptovskom Hrádku, povedal Somora.
Molex Incorporated je globálnym výrobcom elektronických a elektrických prepojovacích systémov a systémov založených na optických vláknach takmer s 80-ročnou tradíciou. Vo svete zamestnáva viac ako 20-tisíc ľudí, prevádzkuje 55 výrobných podnikov v 19 krajinách. Centrálu má v americkom meste Lisle v štáte Illinois.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 14:40