StoryEditor

Radšej dochádzať, ako sa sťahovať

19.08.2005, 00:00
Za prácou ľudia cestujú aj v rámci Slovenska. Snažia sa však neprerušiť väzbu s domovom. Model predať byt a presťahovať sa s celou rodinou za prácou preto príliš nefunguje. Radšej chodia na týždňovky alebo dochádzajú za prácou denne.

Za prácou ľudia cestujú aj v rámci Slovenska. Snažia sa však neprerušiť väzbu s domovom. Model predať byt a presťahovať sa s celou rodinou za prácou preto príliš nefunguje. Radšej chodia na týždňovky alebo dochádzajú za prácou denne.
"Bez ohľadu na spôsob, mobilita zohráva kľúčovú úlohu pri odstraňovaní rozdielov životnej úrovne medzi regiónmi," povedala riaditeľka odboru sprostredkovateľských služieb na Ústredí práce Miloslava Jezná. Cestovanie za prácou je najviac rozšírené v chudobnejších regiónoch - Košický, Banskobystrický a Prešovský kraj. "Mobilita je najnižšia v Bratislavskom kraji, čo zodpovedá nízkej miere nezamestnanosti a väčšiemu množstvu pracovných ponúk," doplnila Jezná.

Príspevky nezaberajú
Štát poskytuje nezamestnaným - ak sa sťahujú za prácou - príspevok desaťtisíc korún. Podmienkou je zmena trvalého pobytu najmenej 30 kilometrov od pôvodného bydliska. Záujem je minimálny. "Vlani sme ho poskytli raz, tento rok dvakrát," povedala riaditeľka odboru služieb na popradskom úrade práce Mária Baľová. Podobných prípadov bolo na Slovensku zatiaľ 50. Od septembra má príspevok stúpnuť na 30-tisíc korún.
Poprad patrí medzi chudobnejšie regióny a vyššou nezamestnanosťou. Nedávno sa tam hromadne prepúšťalo. V Tatravagónke a Whirpoole stratilo prácu štyristo ľudí. Mobilita práce je v regióne vysoká nielen v rámci Slovenska, ale aj Európy. "Prevláda záujem o sezónne zamestnanie alebo zamestnanie na dobu určitú v zahraničí," povedala Baľová.

Starším mobilita nevonia
Pred vstupom Slovenska do únie nezamestnaní vyhľadávali sezónne i dlhodobé zamestnanie v Nemecku a Čechách. "Po vstupe sa ľudia začali viac zaujímať aj o prácu v Rakúsku, Veľkej Británii a Írsku," doplnila Baľová. Zahraničie vyhľadávajú najmä mladší, čo na Slovensku neplatí iba pre Poprad. Nerobí im problém ani sťahovanie. "Súvisí to okrem iného s lepšími jazykovými znalosťami, väčšou odvahou a lepším zdravotným stavom," doplnila Baľová. Mladší sú aktívnejší aj v susedných Čechách. "Mladí ľudia sú oveľa ochotnejší sťahovať sa za prácou, a to aj do zahraničia," opisuje situáciu u našich západných susedov Monika Hladíková z tlačového oddelenia českého ministerstva práce a sociálnych vecí. Mobilita je v Čechách nižšia ako na Slovensku. V zahraničí pracuje iba pol percenta populácie, kým na Slovensku takmer tri percentá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2024 20:48