StoryEditor

Český mýtny systém dodá Kapsch

21.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Český tender na mýtneho systému vyhrala rakúska firma Kapsch. Informoval o tom riaditeľ českej pobočky Kapschu Karol felix s tým, že spoločnosť včera dostala od ministerstva dopravy oznámenie o pridelení zákazky. Kapsch ponúkol až tretiu najnižšiu cenu. Mikrovlnný systém chce vybudovať a desať rokov prevádzkovať za 22 miliárd českých korún, čo je asi 29 miliárd korún.

Český tender na mýtny systém vyhrala rakúska firma Kapsch. Informoval o tom riaditeľ českej pobočky Kapschu Karol Felix s tým, že spoločnosť včera dostala od ministerstva dopravy oznámenie o pridelení zákazky. Kapsch ponúkol až tretiu najnižšiu cenu. Mikrovlnný systém chce vybudovať a desať rokov prevádzkovať za 22 miliárd českých korún, čo je asi 29 miliárd korún.
Ostatných troch uchádzačov ministerstvo dopravy zo súťaže vylúčilo, pretože nesplnili zadanie tendra. Združenie Ascom Fela s Damovom a ABD Group pritom ponúklo systém za 15 miliárd korún a talianska Autostrade za 17,2 miliardy. Najvyššiu cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konzorcium A-Way a AŽD.
Niektoré z vyradených firiem už avizovali, že sa proti rozhodnutiu odvolajú na protimonopolný úrad. Agentúra Reuters včera informovala, že ostatní záujemcovia o získanie zákazky majú 14 dní na vznesenie námietok proti rozhodnutiu.
Kapsch je podľa Felixových slov pripravený začať systém stavať hneď po podpise kontraktu. Podľa obchodného riaditeľa Kapschu Karla Černého môže štát s víťaznou firmou podpísať zmluvu až po uplynutí lehoty pre prípadné odvolanie neúspešných uchádzačov.
Firma ponúkla mikrovlnný systém, ktorý vychádza z podobných inštalácií, ktoré zaisťuje v 30 krajinách sveta. Podľa Černého pôjde o modernejšiu podobu rakúskeho systému. Skutočnosť, že Kapsch ponúkol mikrovlnné riešenie, neznamená, že by Česko v budúcnosti nemohlo prejsť na satelit. Pokiaľ v EÚ v budúcnosti sprevádzkujú satelity Galileo, bude podľa Černého možné český systém na satelit previesť.
Vyše 60 percent z hodnoty projektu dodajú české subjekty, povedal Felix. S Kapschom ponuku podala počítačové firma PVT, stavebnú činnosť v súvislosti s budovaním systému bude zabezpečovať dvojka českého stavebného trhu Stavby silnic a železnic, finančné toky má zabezpečiť ČSOB. Kapsch o spolupráci rokuje tiež s ďalšími telekomunikačnými firmami, napríklad s Českým Telecomom, ktorý by mohol ponúknuť sieť na prenos dát alebo zúčtovací systém.
Tender má však aj mnoho kritikov, a to nielen z radov neúspešných firiem. Napríklad, podľa Autoklubu súťaž jednoznačne nahrávala mikrovlnným technológiám. Podľa Václava Špičku z českého Autoklubu možno satelitný systém oveľa lepšie využiť ako regulátor premávky, teda na poskytovanie informácií o intenzite premávky, zjazdnosti ciest a ďalších údajov. Černý však poznamenal, že v Nemecku, ktoré má satelitné riešenie, sa zatiaľ žiadne telematické služby nevyužívajú, pričom v Rakúsku na mikrovlnnom systéme už fungujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 17:31