StoryEditor

Diskusia hnclubu

11.11.2007, 23:00

1. Tomáš Kurtanský, šéfredaktor HN
Poukázali ste na veľký rozdiel medzi poistným trhom na Slovensku a v Európskej únii. V čom vidíte hlavné dôvody?

Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní: Do poistenia sa v niektorých štátoch započítava aj poistenie pracovných úrazov a chorôb z povolania, ktoré na Slovensku platíte do Sociálnej poisťovne, a teda sa to počíta do úplne iného segmentu. Druhá vec je, že zamestnávatelia v únii majú šancu si zabezpečovať svojich zamestnancov pred rizikami či už životným poistením alebo ďalšími druhmi benefitov. U nás štát nevedie zamestnávateľov k tomu, aby zabezpečovali svojich zamestnancov. Okrem toho ani naši obyvatelia nie sú zvyknutí a vedení k tomu, aby si budovali zabezpečenie, keď všetko, čo bude v Sociálnej poisťovni zlyhá, alebo bude nedostatočné.

Tomáš Síkora, výkonný riaditeľ Českej asociácie poisťovní: Osud Českej a Slovenskej republiky je veľmi podobný. V histórii sme mali určité obdobie, keď sa o občanov staral štát. Vždy sa musí objaviť nejaký problém, aby sme si ho uvedomili a začali sa na riziká pripravovať.

2. Imrich Fekete, Slovenská kancelária poisťovateľov
Riziko terorizmu je vylúčené z poistného krytia. Akým spôsobom by sa mali odškodňovať obete? Nemal by sa v tejto oblasti angažovať štát?
Luis Norman - Audenhove, generálny tajomník Rakúskej asociácie poisťovní: V Rakúsku je založený takzvaný teroristický poisťovací pool, v ktorom sa spojili poisťovatelia neživotného poistenia. V prípade teroristického útoku poisťovatelia spoločne so zaisťovňami môžu vyplácať peniaze. V súčasnosti však neexistuje žiadna štátna záruka pre tento pool.

Tomáš Síkora: V Českej republike existuje vládne rozhodnutie, ktoré má zabezpečiť kompenzácie v prípade terorizmu. Touto otázkou sa však iba začíname zaoberať. Samozrejme, poistenie môže byť práve jedným z nástrojov, ktoré môže škody z teroristických útokov kryť. Zatiaľ však nie je rozhodnuté, do akej miery by škody mal kryť štát a do akej miery poisťovne.

3. Ján Lukáčik, Ekonomická univerzita v Bratislave
Na Slovensku sú príjmy poisťovní 50 miliárd korún a v Česku 120 miliárd korún. Koľko z tejto sumy poisťovne vyplatia?
Jozefína Žáková: Zverejnili sme štatistiku, koľko poisťovne na škody vyplatia. Nie je to však jednoduchá rovnica príjmov a výdavkov. Treba to vidieť v širších súvislostiach. Poisťovňa tvorí technické rezervy, ktoré sú záväzkom voči klientom a ich presne ich upravuje zákon.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 07:04