StoryEditor

Podnikatelia sú v poisťovniach vážení klienti

11.10.2007, 00:00

Segment podnikateľov je pre poisťovne veľmi zaujímavý. Ak si totiž podnikateľ príde do poisťovne zabezpečiť proti požiaru svoju dielňu či kanceláriu a bude s ponukou a so službami spoločnosti spokojný, je veľká pravdepodobnosť, že sa vráti a uzatvorí ďalšie poistné zmluvy. Poistiť sa totiž dá všetko, čo podnikateľ vlastní. "Podnikateľ si však môže poistiť aj veci, ktoré mu nepatria, ale pri svojej práci ich používa," hovorí Darina Csóková z poisťovne OTP Garancia.
Flotila je lacnejšia
Takmer každý podnikateľ má jedno či viac áut, ktoré potrebujú povinné zmluvné poistenie na škody spôsobené iným účastníkom cestnej premávky pri dopravných nehodách. Okrem tohto produktu je pre podnikateľov určite zaujímavé aj havarijné poistenie, ktoré kryje náklady na opravu vlastného vozidla. Pri niektorých podmienkach, ako napríklad pri lízingu auta, je podmienkou.
Pre poisťovne sú takíto klienti veľmi žiadaní a bijú sa o nich výhodnými ponukami. Ako pripúšťajú v niektorých inštitúciách, často na hranici návratnosti nákladov. Pri flotilách, väčšinou od päť áut vyššie, totiž začínajú poisťovne so špeciálnymi akciami. "Pre motorové vozidlá podnikateľov ponúkame zaujímavé produkty so zľavami v závislosti od počtu poisťovaných vozidiel," potvrdzuje Ivana Čambalíková z Českej poisťovne Slovensko. Podobne ako pri bežných poistkách pre súkromné osoby, aj podnikatelia môžu ťažiť z rabatov za viac uzatvorených zmlúv či za bezškodový priebeh.
Poistená zodpovednosť
Podnikatelia nezriedka potrebujú poistiť aj svoju činnosť, či už je to vo forme poistenia dodávok materiálu či transferu peňazí, alebo priamo zaistiť zodpovednosť za škody spôsobené hlavnou činnosťou podnikania.
Bežným produktom poisťovacích inštitúcií je napríklad poistenie profesijnej zodpovednosti pri projektovej činnosti. Chráni architektov, inžinierov a technikov pred znášaním následkov za chyby, ktoré môžu spôsobiť napríklad pri výstavbe domu.
"Poistenie zodpovednosti cestného dopravcu slúži pre podnikateľov v oblasti prepravy tovaru a poskytuje poistnú ochranu pre prípady škôd na zásielke," vysvetľuje Nina Zelníková z Union Poisťovne.
Pre zdravotnícke zariadenia ako lekárske ambulancie, lekárne či zubné ambulancie sú určené produkty, ktoré kryjú škody, ktoré odborník môže spôsobiť pacientovi na zdraví alebo živote.


O podnikateľov sa zaujímajú aj životné poisťovne
Segment malých a stredných podnikateľov je zaujímavý aj pre poisťovne, v portfóliu ktorých nefiguruje neživotné poistenie. "Ponúkame produkty investičného životného poistenia pre zamestnancov malých a stredných firiem, na ktoré môže prispievať zamestnávateľ, a tým zvyšovať pracovnú motiváciu zamestnancov," vysvetľuje Milan Šajánek zo slovenskej zložky Axa životní pojišťovna.
Okrem toho v poisťovni ponúkajú aj poistenie právnej ochrany motorových vozidiel.
Služby životných poisťovní môžu využiť ľudia v špecifických profesiách. Napríklad lekár sa môže pripoistiť proti kritickým chorobám, podľa poisťovne môže ísť napríklad o hepatitídu všetkých písmen či AIDS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 13:20