StoryEditor

Koalícia by podľa Mikloša mala podporiť sprísnenie prideľovania dotácií

18.09.2007, 17:18
Autor:
TASRTASR

k koaličné strany myslia svoje výroky a predvolebné sľuby o boji proti korupcii vážne, mali by podporiť novelu zákona o rozpočtových pravidlách, ktorá spresňuje podmienky poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu. V parlamentnej rozprave k návrhu to dnes povedal poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Navrhovaná právna norma, ktorú do NR SR predložil so spolustraníčkou Luciou Žitňanskou, podľa neho znižuje možnosť korupcie a zvyšuje transparentnosť pri prideľovaní dotácií.
SDKÚ-DS k predloženiu návrhu inšpirovala kauza neziskovej organizácie Privilégium, ktorej Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR poskytlo dotáciu 1,5 milióna Sk napriek niekoľkomiliónovým podlžnostiam tohto združenia voči Sociálnej poisťovni SP.
Tento prípad podľa Mikloša ukázal, ako nakladá vládna koalícia s verejnými zdrojmi a ako nelegitímne sa prideľujú štátne prostriedky.
Poslankyňa za Smer-SD Jana Vaľová sa v súvislosti s novelou Mikloša opýtala, či bývalé kabinety osem rokov prideľovali prostriedky netransparentne, keď ide zákon meniť až teraz.
Mikloš terajšiu novelizáciu odôvodnil tým, že za ostatných osem rokov sa nevyskytla ani jedna kauza ako Privilégium, a tak nebol tlak na zmenu zákona.
Najsilnejšia opozičná strana navrhuje, aby dotácie zo štátneho rozpočtu bolo možné poskytnúť len na základe žiadosti. Správcovia kapitol by mali vydať pravidlá s konkrétnymi kritériami a váhami týchto kritérií, podľa ktorých sa budú posudzovať žiadosti o dotácie. V súčasnosti platný zákon ustanovuje, že správca musí vydať pravidlá, ale nespresňuje ich. Podľa novely by nemohla čerpať dotáciu žiadna inštitúcia, ktorá bude mať podlžnosti voči rozpočtu štátnej správy a nie len voči štátnemu rozpočtu, ako to bolo doteraz. Žiadatelia by mali predložiť potvrdenie správcu dane, Sociálnej poisťovne, prípadne zdravotnej poisťovne o vyrovnaní všetkých záväzkov voči týmto subjektom. Novela by mala zároveň zvýšiť mieru informovanosti, keďže každá inštitúcia, ktorá poskytuje dotácie zo štátneho rozpočtu, bude mať povinnosť do 15 dní zverejniť informácie o žiadateľovi, výške a účele požadovanej dotácie, ako aj to, kto rozhodoval a komu bola nakoniec dotácia pridelená.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 04:33