StoryEditor

Bratislavské letisko potrebuje miliardové investície

06.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vláda chce do rozvoja bratislavského Letiska M. R. Štefánika investovať viac ako 9,5 miliardy korún. Súčasný stav na najväčšom letisku na Slovensku je totiž, predovšetkým počas letnej turistickej sezóny, katastrofický. Vybavovacia budova -- terminál svojimi kapacitnými parametrami nie je schopný dostatočne zaisťovať neustále rastúcu prevádzku.
Materiálom, ktorý komplexne hodnotí súčasný stav na letisku, sa mala v stredu zaoberať vláda. Ako po zasadnutí kabinetu povedal minister dopravy Ľubomír Vážny, pre drobné nezrovnalosti v správe sa rokovanie o nej odkladá na niektoré z ďalších stretnutí kabinetu .
Hlavnou zmenou na letisku bude nový terminál. Jeho výstavbou v dvoch etapách má vzniknúť "kompaktný moderný objekt, ktorým sa získajú prehľadné prevádzkové priestory s jednoduchou a rýchlou orientáciou cestujúcich", s hodinovou kapacitou maximálne 1 200 až 1 500 cestujúcich. Počíta sa s takým trendom vývoja, že letisko dosiahne ročnú kapacitu nového terminálu, teda 4,5 milióna cestujúcich, v roku 2015 - 2016 (pesimistický odhad), alebo dokonca už tesne po roku 2010 (optimistický odhad).
Nový terminál (dokončenú prvú etapu výstavby) by mali do užívania odovzdať v roku 2012, druhú etapu v roku 2014. Vláda bude zvažovať štyri možné spôsoby financovania výstavby terminálu -- čisto z verejných zdrojov, kombináciou vlastných a verejných zdrojov, koncesiou alebo vstupom minoritného investora.
V rámci rekonštrukcie letiska sa ráta s vybudovaním obchodnej zóny, komunikačno-komerčnej pasáže a parkovacieho domu pre šesťtisíc automobilov. V predterminálovom priestore sa má nachádzať komplex obchodného areálu, hotela, kongresového centra a ďalších komerčných administratívnych priestorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 00:27