StoryEditor

Miliardy nevysúdite, odkazujú regulátori

17.12.2007, 23:00
Spoločnosť Slov-Energia, ktorá chce od štátu vysúdiť takmer päť miliárd korún za chybné rozhodnutia regulačného úradu o cenách plynu, nebude úspešná. V spoločnom vyhlásení to tvrdia šiesti členovia bývalej regulačnej rady, ktorí svoje pôsobenie skončili na jar tohto roka.

"Vyzývame zástupcov spoločnosti, aby v prípade, že majú dôkaz o porušení zákona, bezodkladne konali a postúpili vec súdu. Sme presvedčení, že celá záležitosť sa tým predčasne skončí, tak ako sa predčasne skončili preteky milionárov Gumball 3000 (preteky boli po nehode ukončené v Bratislave, pozn. red.), ktorých sa podľa dennej tlače zúčastnili aj dvaja konatelia Slov-Energia Consulting," uvádza sa v stanovisku regulačnej rady zaslanom HN.
Nezverejnené cenníky
Spoločnosť Slov-Energia chce od štátu kompenzácie za to, že cenové výnosy regulačného úradu neboli v rokoch 2003 až 2006 zverejňované v Zbierke zákonov, čím sú podľa nich neplatné. Pre domácnosti tak podľa právneho názoru zástupcov spoločnosti platili až do vlaňajšieho roka ceny z roka 2001, kvôli dotáciám výrazne nižšie ako tie súčasné, trhové.
Členovia regulačnej rady chyby v regulácii odmietajú. "V súlade so zákonom sme rozsah regulácie cien v sieťových odvetviach zverejnili v Zbierke zákonov Slovenskej republiky a v súlade so zákonom sme individuálne rozhodnutia o cenách zverejnili vo Vestníku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví," vysvetľuje bývalý podpredseda úradu a regulačnej rady Ján Klepáč.
"Neviem, čím títo ľudia argumentujú, je veľmi smutné, že po tých rokoch sú utvrdení vo svojej chybe. Zákon je v tomto prípade jasný a doteraz som nepočul fundovaný názor, ktorý by svedčil o opaku," odkázal právny zástupca spoločnosti Marek Benedik.
Dohoda so štátom
Slov-Energia teraz uzatvára s domácnosťami zmluvy o postúpení pohľadávok, má ich niekoľko tisíc. "Našou ambíciou je uzavrieť zmluvu s približne 70-tisíc domácnosťami," povedal konateľ spoločnosti Marek Kainráth. Firma sľubuje vyplatiť klientom 60 percent zo získanej sumy. Na súd sa chcú obrátiť do júna, dnes je totiž už premlčaný rok 2003 a vtedy sa premlčí aj rok 2004. "Musíme zmluvy skompletizovať a potom musíme so štátom prerokovať možnosť mimosúdneho vyrovnania," povedal Benedik.
Právny zástupca spoločnosti má so žalobami proti štátu skúsenosti, zastupoval napríklad vlastníkov pozemkov pod budúcou továrňou Kia pre Tepličke nad Váhom.
Bývalí regulátori však upozorňujú vládu, aby nepristúpila na možnosť mimosúdneho vyrovnania, a ľudí, aby s firmou neuzatvárali zmluvy. "Sme presvedčení, že ceny boli stanovené v súlade s platnými zákonmi SR a nie je možné ich meniť retroaktívnym spôsobom," povedal Klepáč.
Veľkopodnikatelia chcú miliardy
Bývalé vedenie regulačného úradu už čelí jednej takejto kauze. Sedem veľkých firiem združených v Klube 500 chce od štátu náhrady za ceny energií z roka 2003. Úrad vtedy síce zverejnil ceny plynu a elektriny, nevydal však vyhlášku stanovujúcu metodiku výpočtu. Spor sa po niekoľkých rokoch dostal až na Ústavný súd, ktorý dal vlani za pravdu veľkopodnikateľom. Tí chcú od štátu vysúdiť sumu do dvoch miliárd alebo sa mimosúdne dohodnúť. Zatiaľ ešte nič nevysúdili.
Na verejnosti sa objavili informácie o koordinácii oboch subjektov a oboch káuz. Predstavitelia veľkopodnikateľov to však nepotvrdili. "Vychádzame z toho istého konceptu, ale nespolupracujeme s nimi," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor pre HN.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 21:12