StoryEditor

Tripartita: Zvýšenie minimálnej mzdy na 8 100 Sk je prijateľné

30.07.2007, 15:56
Autor:
TASRTASR
"Všetky tri strany sociálneho trojuholníka dospeli ku konsenzu o znení návrhu zákona o minimálnej mzde ako aj o výške minimálnej mzdy," uviedla na tlačovej besede po rokovaní HSR štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Emília Kršíková.

Zvýšenie minimálnej mzdy zo 7 600 Sk na 8 100 Sk, na ktorom sa dnes dohodla Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR, je prijateľné pre všetkých sociálnych partnerov.
"Sumu 8 100 korún považujeme za úroveň dobrú aj pre nás aj pre odborárov," povedal prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko.
Podľa Kršíkovej tomuto rozhodnutiu predchádzali viaceré bipartitné stretnutia sociálnych partnerov.
Okrem zvýšenia minimálnej mzdy, ktoré začne platiť od 1. októbra 2007, posunula tripartita do ďalšieho legislatívneho procesu aj novelu zákona o minimálnej mzde, ktorá mení mechanizmus úpravy minimálnej mzdy ako aj termín jej úpravy. Podľa návrhu by sa minimálna mzda mala upravovať každoročne k 1. januáru. Novela tiež mala umožniť, aby sa mohla minimálna mzda na odvetvovej úrovni dojednať nižšia ako tá, ktorú schváli vláda. Zamestnávatelia však od požiadavky mzdovej diferenciácie ustúpili. "Osobne si myslím, že je to správna myšlienka, avšak v záujme dosiahnutia dohody sme od tejto našej požiadavky ustúpili," povedal Jusko.
Novela okrem toho prináša aj nový mechanizmus úpravy minimálnej mzdy. Ak sa totiž nedohodnú sociálni partneri, zvýšenie bude odrážať percentuálny nárast priemernej nominálnej mzdy v hospodárstve v predchádzajúcom roku. "Výhodu pre podnikateľov vidíme v tom, že bude možnosť predikovať budúci vývoj v mzdovej oblasti," uviedol Jusko.
Takisto by tento mechanizmus mal byť výhodou pre odbory, "pretože majú zaručenú istú úpravu minimálnej mzdy". Vláde by to zas podľa Juska malo ušetriť každoročné spory sociálnych partnerov. "Dnešné rokovanie dospelo k dohode konsenzuálne, týmto novým zákonom sme nastavili pravidlá dlhodobého stanovovania minimálnej mzdy," povedal viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimír Mojš.
Na výšku minimálnej mzdy v slovenskej legislatíve nadväzuje viac ako 40 iných zákonov a právnych predpisov. Za účelom zredukovania tohto počtu bola ustanovená tripartitná komisia, avšak jej závery ešte nie sú aplikované v predloženej novele. "V žiadnom prípade to nebude predmetom tohto zákona," uviedla Kršíková. Dôvodom podľa nej je zložitosť problematiky.
Novela zákona o minimálnej mzde by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2008. Najbližšie sa tak minimálna mzda upraví až k 1. januáru 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 04:40