StoryEditor

Toyota pripravuje výrobu svojho druhého hybridného osobného vozidla

24.06.2007, 11:26
Autor:
TASRTASR

Automobilka Toyota Motor Corp. sa dostáva do záverečnej etapy prípravy výroby svojho druhého čisto hybridného osobného automobilu, ktorý chce začať predávať od roku 2009. Prvým jej modelom tohto typu vozidiel bol Prius.

Podľa japonských novín Nikkei chce Toyota na všetkých trhoch vo svete, na ktorých je prítomná, predávať ročne okolo 100 000 vozidiel modelu, ktorého názov nie je zatiaľ schválený.

Hybridný automobil môže prepínať svoj pohon z plynového na elektrický a naopak, čím sa dosahuje lepší výkon na 100 kilometrov prekonanej vzdialenosti a súčasne dochádza aj k redukcii výfukových plynov na mernú vzdialenosť.

Toyota má aj "nečisté" hybridné modely ako Camry a Lexus, ale u nich je základným palivom benzín alebo nafta s možnosťou prepájania na elektrický pohon.

Podľa denníka by druhý čisto hybridný automobil mal zohrať kľúčovú úlohu v plánoch Toyoty predávať po roku 2010 ročne vyše milióna takých vozidiel. Po roku 2010 totiž v Japonsku, USA a v Európe vstúpia do platnosti prísnejšie normy na obsah škodlivín vo výfukových plynov v tejto kategórii vozidiel.

Toyota začiatkom mesiac informovala, že od uvedenia Priusu na trh v roku 1997 celkovo z neho a z ďalších hybridných modelov predala už milión vozidiel. Prius sa podieľal na úspechu 75 %.

Informovala o tom AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 19:31