StoryEditor

Podľa tretiny ľudí novela ZP nepomôže nezamestnaným

20.06.2007, 09:37
Autor:
SITASITA
Približne tretina oslovených Slovákov si myslí, že súčasný návrh novely Zákonníka práce rozhodne nepomôže alebo skôr nepomôže znížiť nezamestnanosť a regionálne rozdiely na Slovensku.

Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre Združenie podnikateľov Slovenska urobila v dňoch od 13. do 16. júna agentúra Polis na vzorke 1 027 respondentov starších ako 18 rokov. Vládny návrh novely Zákonníka práce rozhodne nepomôže znížiť nezamestnanosť a regionálne rozdiely podľa 20,5 % respondentov a skôr nepomôže ako pomôže podľa 14,1 % opýtaných. To, že navrhovaná novela pracovného kódexu rozhodne prispeje k zníženiu nezamestnanosti a regionálnych rozdielov, si myslí 7,5 % oslovených ľudí a podľa 16,3 % respondentov novela v tejto oblasti skôr pomôže ako nepomôže. K otázke sa nevedelo vyjadriť 41,6 % oslovených.
Na otázku, či súčasná vláda robí dostatočné opatrenia na znižovanie regionálnych rozdielov, odpovedalo 29,4 % respondentov, že rozhodne nie. Vláda skôr nerobí ako robí dostatočné opatrenia na znižovanie regionálnych rozdielov podľa 24,1 % opýtaných. Ďalších 9,1 % oslovených ľudí sa vyjadrilo, že vláda rozhodne robí dostatočné opatrenia v tejto oblasti a podľa 19,2 % respondentov vláda skôr robí ako nerobí dostatočné opatrenia na znižovanie regionálnych rozdielov. Vyjadriť sa nevedelo 18,2 % respondentov.
Odbory rozhodne nedostatočne bránia záujmy zamestnancov podľa 41,2 % opýtaných ľudí a ďalších 22,2 % oslovených zastáva názor, že odbory skôr nedostatočne ako dostatočne obhajujú zamestnancov. S tým, že odbory rozhodne dostatočne bránia záujmy zamestnancov, súhlasilo 8,8 % respondentov a 12,5 % oslovených ľudí si myslí, že odborári skôr dostatočne ako nedostatočne obhajujú zamestnancov. Zvyšných 15,3 % respondentov sa k tejto otázke nevyjadrilo. Odbory sú pritom rozhodne alebo skôr spolitizované podľa 63,7 % opýtaných a rozhodne alebo skôr nespolitizované podľa 20 % oslovených.
Prieskum sa zaoberal aj tým, ako občania hodnotia doterajšiu činnosť ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej. Ako veľmi dobrú jej prácu zhodnotilo 8,6 % respondentov a ďalších 22,1 % prácu ministerky vníma skôr dobre ako zle. Za skôr zlú ako dobrú doterajšiu prácu šéfky rezortu sociálnych vecí považuje 27,1 % oslovených ľudí a za zlú 11,3 % respondentov. K otázke sa nevedelo vyjadriť 30,9 % oslovených ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 01:33