StoryEditor

Európsku úniu postupne dobiehame

21.06.2007, 00:00
Slovenská ekonomika vďaka postupnému zrýchľovaniu jej rastu od roku 2000 postupne dobieha vyspelejšie štáty Európskej únie. Ku koncu minulého roka stúpla výkonnosť našej ekonomiky meraná tvorbou hrubého domáceho produktu na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily na 60,2 percenta priemeru únie.

Slovenská ekonomika vďaka postupnému zrýchľovaniu jej rastu od roku 2000 postupne dobieha vyspelejšie štáty Európskej únie. Ku koncu minulého roka stúpla výkonnosť našej ekonomiky meraná tvorbou hrubého domáceho produktu na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily na 60,2 percenta priemeru únie. Vyplýva to z analýzy konvergencie, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska. Týmto ukazovateľom sa zvykne hodnotiť aj životná úroveň v jednotlivých krajinách. Na dobehnutie priemeru EÚ však budeme podľa odhadov potrebovať desaťročia.
Pokrok je však výrazný, keďže napríklad v roku 2005 dosiahol tento ukazovateľ podľa odhadu Eurostatu 55,3 percenta. Ak sa pozrieme hlbšie do minulosti, v roku 2002 to bolo 53 percent a ministerstvo financií v roku 2004 odhadovalo, že za vlaňajšok sa dostaneme na 55 percentnú úroveň. Skutočnosť tak prekonala očakávania.
Rastú aj ceny
Nestúpa však iba ekonomická výkonnosť krajiny. Zhodnocovanie koruny a vyššia inflácia spôsobili, že sa k priemeru únie približuje aj cenová hladina. Podľa odhadov centrálnej banky sa naša cenová úroveň dostala takmer na 59,3 percenta priemeru EÚ.
Z makroekonomického hľadiska je pozitívny aj vývoj jednotkových nákladov práce, ktoré predstavujú všetky výdavky na jedného zamestnanca. Dynamika ich rastu sa spomalila na 7,6 percenta. Keďže rast reálnych miezd bol výrazne nižší ako rast produktivity práce, vyššie platy netlačia na rast spotrebiteľských cien.
Lepšia štruktúra
Centrálna banka nachádza aj pozitívne zmeny v štruktúre ekonomiky. Tá sa totiž čoraz viac približuje štruktúre ekonomiky eurozóny. Význam poľnohospodárstva klesá a služby rastú. "Podiel poľnohospodárstva na pridanej hodnote klesol za posledných 10 rokov zo šiestich na štyri percentá. Naopak, podiel služieb vzrástol aj na úkor priemyslu na viac ako 61 percent," uvádza sa v analýze. Na dosiahnutie rovnakého ukazovateľa ako je v únii nám ešte chýba viac ako desať percent. Rastie aj podiel výroby produktov s vysokou technologickou náročnosťou.
"Najslabšou stránkou reálnej konvergencie Slovenska zostáva trh práce a zamestnanosť," tvrdí NBS. Hoci ekonomický rast podporuje zvyšovanie počtu zamestnaných, klesá aj nezamestnanosť, tá je druhá najvyššia v únii. Plnenie kritérií na zavedenie eura vidí centrálna banka pozitívne a riziká na ich nesplnenie sú podľa nej minimálne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 04:20