StoryEditor

Bratislavskí hotelieri sa začali búriť

19.08.2012, 19:30
Hotely nižšej cenovej kategórie kritizujú výšku dane za ubytovanie.

Napriek tomu, že cena za prenocovanie je v luxusnejších hoteloch oveľa vyššia, rovnakú daň za ubytovanie zaplatí štvorhviezdičkový hotel, ako aj jednohviezdičkový.

„Je zarážajúce, že jedno- a dvojhviezdičkové hotely majú rovnakú daň ako hotely vyššej kategórie, ktoré inkasujú za služby v porovnaní s nami niekoľkonásobné ceny,“ reagovala pre HN Soňa Gereková, riaditeľka Hotela Remy.

Diskriminačná cena
Mnohí hotelieri sa zhodujú, že cena je diskriminačná a navrhujú zmenu. „Ak pracujeme s priemernou cenou za lôžko 14,67 eura bez dane z pridanej hodnoty pre hostí v kategórii skupiny, pri poplatku za ubytovanie 1,65 eura je pomer dane za ubytovanie k cene za jedno lôžko len zhruba 11,2 percenta. V hoteloch vyšších kategórií je pri jednotkovej ceny za lôžko vo výške 54,17 bez DPH tento pomer len zhruba 3 percentá,“ vysvetľuje Milan Dvorský, generálny riaditeľ spoločnosti Hotely Plus.

Dvorský podal koncom júla tohto roka sťažnosť na magistrát hlavného mesta pre neriešenie problému výšky sadzby daní za ubytovanie. Sťažnosti mesto nevyhovelo, preto podal odvolania a momentálne čaká na rozhodnutie. Iniciatívu víta viacero hotelierov. „Aj ja som osobne mestu vytýkal presne tento fakt,“ pridáva sa Peter Jakušík, generálny manažér trojhviezdičkového Hotela Matyšák.

Podľa Gerekovej je nelogické, že tento poplatok musia platiť aj ľudia, ktorí prišli do Bratislavy pracovne. „Robotnícke profesie majú úľavu, ostatní nie. Je to diskriminácia zvyšných profesií,“ dodáva Gereková.

„Snahu Dvorského a ostatných bratislavských hotelierov plne podporujem,“ vyjadril sa aj Vladimír Petrík, riaditeľ Hotela Prim, ktorý taktiež adresoval list bratislavskému primátorovi.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:53