27.06.2003, 00:00

Zsolt Nyitrai, podpredseda predstavenstva Stredoslovenskej energetiky včera odstúpil z funkcie. Informovala o tom Tatjana Lesajová. Podľa informácií HN má byť Nyitrai na dnešnom Valnom zhromaždení Západoslovenskej energetiky navrhnutý za člena predstavenstva. Nyitrai pracuje na ministerstve hospodárstva ako poradca ministra Roberta Nemcsicsa. (hn/vech)

Vláda včera na požiadanie ministra financií Ivana Mikloša odložila prerokovanie materiálu o prechode záväzkov Železničnej spoločnosti a Železníc SR v sume takmer 21 miliárd korún do štátneho dlhu k 1. januáru 2004 na budúce zasadnutie vlády. Kabinet odložil aj rozhodnutie o tom, aby ministerstvo financií odpustilo ŽSR vrátenie návratnej finančnej výpomoci z roku 1998 v objeme 527 miliónov korún. (TASR)

Dôvera v maloobchode na Slovensku klesla v júni medzimesačne o päť percentuálnych bodov a dosiahla dvanásť percentuálnych bodov. Pokles dôvery maloobchodníkov zapríčinili najmä pesimistickejšie očakávania vývoja podnikateľskej situácie v nasledujúcich troch mesiacoch. Naproti tomu indikátor dôvery v priemysle vzrástol o štyri percentuálne body na osem bodov. Najmä pre optimistické názory na súčasný dopyt a pozitívne očakávania. (TASR)

Slovenská vláda včera schválila jeden z kľúčových zákonov na vytváranie podmienok na čerpanie podpôr Európskej únie určených pre agropotravinársky sektor a rozvoj vidieka. Ide o zákon o Poľnohospodárskej platobnej agentúre a o podpore podnikania v poľnohospodárstve predložený rezortným ministerstvom pôdohospodárstva. (TASR)

Od polovice júla tohto roka sa výraznejšie uvoľnia dovozy niektorých agrokomodít medzi Slovenskom a Maďarskom. Umožní to podpísanie doplnkového protokolu k Stredourópskej dohode o voľnom obchode (CEFTA), ktorý včera odobrila slovenská vláda. (TASR)

Potom, čo slovenská vláda návrh ministerstva financií na ďalšie vyrovnania zvyšku ruského dlhu, ktorý predstavuje 295,7 milióna dolárov, neuzavrela na svojom aprílovom rokovaní, nedošlo k jeho konečnému odsúhlaseniu ani dnes. O odloženie prerokovávania deblokácií aktuálne požiadal minister obrany Ivan Šimko s tým, že rezort si ešte musí k tejto problematike ujasniť záverečné stanoviská.
(TASR)

Návrh kritérií pre výberové konanie na funkciu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv schválila vláda na svojom včerajšom zasadnutí. Zmena kritérií na výberové konanie podľa ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa nesúvisí s trestným oznámením na súčasného predsedu Stanislava Rajca v súvislosti s predajom 4 400 ton cukru, ktorý sa uskutočnil vlani v máji. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 22:57