StoryEditor

Čierna práca zažíva rozmach. Firmy dostali státisícové pokuty

27.08.2012, 19:38
Za prvý polrok presiahla suma pokút za nelegálne zamestnávanie 310 000 eur (ilustračná snímka).

Veľko- a maloobchod, stavebníctvo a ubytovacie a stravovacie služby sú odvetviami, v ktorých pracuje na Slovensku najviac ľudí načierno. Na celkovej vybranej sume na pokutách sa podieľajú až takmer 60 percentami. Vyplýva to z údajov Národného inšpektorátu práce za prvý polrok tohto roka. Inšpektori práce za prvý polrok udelili za nelegálnu prácu pokuty v celkovej výške vyše 310-tisíc eur.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka výška vybraných pokút v stavebníctve, obchode a ubytovacích a stravovacích službách stúpla o viac ako 50 percent. Dôvod je prozaický, neflexibilný trh práce a s ním súvisiaci niekoľkonásobne novelizovaný Zákonník práce.

„Zamestnávanie načierno je indikátorom nefunkčnosti trhu práce, ale aj bariér v legislatíve,“ myslí si Zuzana Šedivá, generálna sekretárka Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky. Zvyšoval sa aj počet pokút udelených inšpektormi práce v týchto odvetviach. Najviac, o viac ako dvojnásobok zo 16 na 33 sankcií, stúpol práve vo veľko- a maloobchode. Obchodné reťazce sa však od nelegálneho zamestnávania dištancujú. „Ako seriózny zamestnávateľ striktne dodržiavame všetky zákonné normy a zamestnávame ľudí iba legálne,“ hovorí Zuzana Lošáková, manažérka komunikácie Tesco Stores.

Podľa Miroslava Konôpku zo Združenia stavebníkov Slovenska je stavebníctvo špecifické tým, že je sezónne. Z tohto dôvodu je klasický zamestnanecký pomer pri rôznych sociálnych ochranných prvkoch v Zákonníku práce pre stavebnú firmu veľmi problematický. „Preto sa stane, že firma radšej sezónne zamestná ľudí, niekedy aj načierno, keď má dostatok roboty,“ dodáva Konôpka. Podľa Michala Veseleiho z inšpektorátu práce v Nitre sa často vyskytujú prípady, keď si živnostník prizve na pomoc kamaráta. Využiť však môže iba príbuzného v priamom rade či súrodenca. „Ľudia s nižším právnym povedomím stotožňujú právnickú osobu s fyzickou, teda s majiteľom či konateľom,“ objasňuje situáciu Veselei.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:10