StoryEditor

Múka už o mesiac môže zdražieť

26.07.2012, 00:00
Slabá úroda a drahá pšenica tlačia cenu múky nahor. K pätnásťpercentnému zvýšeniu cien múky a výrobkov z nej tak môže dôjsť o mesiac.

Vyrábajú zo zásob
Väčšina slovenských mlynov má v súčasnosti mesačné zásoby komodít. K zdražovaniu svojich produktov teda s najväčšou pravdepodobnosťou pristúpia až potom, čo začnú kupovať pšenicu z tohtoročnej úrody. Ceny produktov z mlynov sa môžu zvýšiť približne o štyri týždne. „Očakávame rast ceny múky, pričom do 30 dní by sme boli schopní udržať ceny našich výrobkov na dnešnej úrovni,“ hovorí Miroslav Lipavský, riaditeľ spoločnosti Pfahnl Backmittel, vyrábajúcej múku a pekárenské suroviny.

Ceny stúpnu
Aj podľa Romana Sleziaka zo spoločnosti Mlyn a pekárne u Sleziakov by cena múky mala isť hore o 15 percent. „Dnešné ceny našich výrobkov z mlyna je možné udržať maximálne ešte jeden mesiac navyše,“ pripomína Roman Sleziak z firmy Mlyn a pekárne u Sleziakov.

„Obvykle dochádza k zdraženiu do miestnych obchodov do troch mesiacov, ja očakávam zdraženie v slovenských obchodoch do konca letných prázdnin,“ hovorí analytik spoločnosti Cyrrus Vladimír Menčík.

„Okrem pšenice zdražela o desiatky percent na komoditných trhoch kukurica či sója. Rast týchto komodít je spôsobený najväčším suchom v Spojených štátoch od 50-tych rokov minulého storočia,“ vysvetľuje Menčík.

Optimistickejší je Miroslav Grznár z Mlyna Zrno vo Veľkých Hostiach, ktorý vyrába predovšetkým celozrnné výrobky. Šéf Mlyna Zrno predpokladá, že ceny výrobkov by mali ísť hore až okolo Vianoc, keďže výrobcovia majú k dispozícii isté rezervy a zmluvy sú robené na jeden kalendárny rok.

Rozhodne trh
„My môžeme len kopírovať cenu od veľkých celkov, my cenu netvoríme,“ konštatuje Grznár. Extrémne suchá budú mať však vplyv aj na ceny slovenskej múky a pekárenských výrobkov. „Keďže trh s komoditami je globálny, nepriaznivé klimatické podmienky v Spojených štátoch sa prejavia i v slovenských obchodoch. To nastane s menším oneskorením, ktoré závisí primárne od zásob lokálnych výrobcov. „Hore pôjde všetko, na čoho výrobu sa používajú komodity, ako sú pšenica či sója. Môžeme čakať zdraženie okolo 10 až 20 percent,“ domnieva sa Menčík. Zároveň však upozorňuje, že do ceny potravín sa vstupné suroviny premietajú len z jednej tretiny a zvyšok tvoria energie, práca či logistika. Lipavský očakáva rast cien aj pri makových náplniach, vzhľadom na stúpajúcu cenu maku, naopak pri orechovej náplni skôr predpokladá stagnáciu.

Dôležitú úlohu pri zvyšovaní cien múky a pekárenských výrobkov ešte môžu zohrať obchodné kontrakty uzatvorené medzi predajcami pšenice a mlynmi „Do veľkej miery to závisí aj od jednotlivých zmlúv, ako budú nastavené ceny,“ pripomínal Lipavský. Aj podľa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jarmily Halgašovej budú hrať dôležitú úlohu pri stanovovaní ceny kontrakty. „Bude to závisieť od vývoja cien na trhu a platnosti dodávateľsko-odberateľských zmlúv, “ myslí si Halgašová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:01